József, Bánk

A Virtuózok zsűrikedvence a Müpa közönségének játszik

2014.11.11. 16:44

Programkereső

A Szimfonikus felfedezések-sorozat november 16-i koncertjén a Virtuózok fiatal továbbjutója, Gyöngyösi Ivett játszik. Az ifjú szólista példaképe a 20. század egyik legnagyobb formátumú zongoraművésze, Fischer Annie – a műsor zsűrijének tagja, Batta András zenetörténész szerint van rá esélye, hogy idolja nyomdokaiba lépjen.

Az idén huszonegy éves ifjú tehetség sorra nyeri a versenyeket, kiemelkedő talentuma egészen nyilvánvaló. A Junior Prima-díjas művész a romantikus zenében érzi igazán otthon magát, és a mostani hangversenyen is ebbe a világba kalauzol bennünket Schumann örök szépségű koncertjével. Hollerung Gábor karmester e mellé olyan alkotásokat választott, amelyek érdekes módon kapcsolódnak a romantikához.

Gyöngyösi Ivett
Gyöngyösi Ivett

Webern Passacagliája diplomadarabként született 1908-ban, és különösen Brahms hatásának jegyeit viseli magán, s a fiatal zeneszerző Schönbergnél folytatott tanulmányait zárta le ezzel a gyönyörű tétellel. Schönberg szintén kiindulópontnak tekintette Brahmst, akinek magyaros fináléjú zongoranégyesét 1937-ben írta át zenekarra. Nem mindennapi műsor egy nem mindennapi tehetséggel, Magyarország egyik legdinamikusabb együttesével, a Budafoki Dohnányi Zenekarral  - ezt kínálja ez az este.