Eszter, Eliza

Debussy: A tenger

2014.11.12. 17:40

Programkereső

A La Mer páratlan remeke Debussy érett alkotói korszakának. 1905 októberében hangzott fel először a párizsi Lamoureux-hangversenyek egyikén.

"Az A tenger előadása után Debussy megkérdezte Satie-t, mi a véleménye a művéről."- Igazán tetszik - válaszolta Satie -, különösen az első rész, a Hajnaltól délig a tengeren, úgy fél tizenegy körül."

Claude Debussy
Claude Debussy

A bemutatót hosszas munka előzte meg. A Pelléas és Mélisande című opera befejezése után Debussy három évig dolgozott a La Mer-en. Három képet, három tengeri benyomást, élményt fűz egybe ez a mű, a programzene legnemesebb és legközvetlenebbül a képzelethez szóló eszközeivel. Mindhárom kép olyan érzékletes, hogy a hallgatót szinte megcsapja a tenger fűszeres illata, ébredő, majd teljes mozgalmasságában pompázó látványának lenyűgöző varázsa. A bemutatón a mű nem keltett nagy hatást, sem a közönség, sem a kritika körében. Három évvel később, 1908-ban Debussy vezényletével adták elő, de ez az interpretáció is legfeljebb csak arra volt jó, hogy Debussy hívei és ellenségei parázs vitában csapjanak össze. A darab valódi szépségeit csak később Toscanini ismertette meg a hallgatósággal."