Aladár, Álmos

Jubileumi koncertet ad az Erdődy Kamarazenekar

2014.11.12. 11:00

Programkereső

Hangversennyel ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját az Erdődy Kamarazenekar november 15-én, szombaton este a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Az elsősorban magyar vonatkozású 18-19. századi zeneművek előadására és kortárs darabok bemutatására koncentráló kamarazenekart Szefcsik Zsolt hegedűművész alapította 1994-ben vezető budapesti szimfonikus zenekarok fiatal művészeiből és zeneakadémiai hallgatókból.

A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusa, Szefcsik Zsolt a kamarazenekar első lemezét az egykor Budán szolgáló Georg Druschetzky műveiből állította össze, világelsőként vette fel Michael Haydn Szent Teréz-miséjét és Te Deumát. Nagy visszhangot keltett az Erdődy Kamarazenekar Hummel-műveket rögzítő CD-je is. A legrangosabb európai lemez-szaklapok (Le Monde de la Musique, Klassik Heute, Fono Forum, Pizzicato) méltatták és díjazták ezeket a felvételeket.

Erdődy Kamarazenekar
Erdődy Kamarazenekar

A zenekar 2000 óta folyamatosan rendez hangversenyeket a Magyar Tudományos Akadémián, az Akadémiai Klub társszervezésében, 2005. február 25-én átvehették klub művészeti díját is.

A november 15-ei hangversenyen Sugár Rezső Divertimento, Alexander Tansman Triptyque, Selmeczi György Concerto per 4 violini ed archi és Weiner Leó Pastorale, fantasie et fugue című műve mellett egy ősbemutató, Orbán György Sopra canti diversi... (3 pezzi per orchestra) című alkotása is elhangzik. A koncerten négy hegedűművész, Szefcsik Zsolt, Gulyás Emese, Szabó Levente és Kovács Orsolya lesz a szólista. Ez a jubiláló zenekar második évfordulós koncertje: szeptember 28-án a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Plébániatemplomban léptek fel.