Dezső

Megvan az idei év Dvořák-díjas karmestere

2014.11.12. 13:21

Programkereső

Jiří Bělohlávek nemzetközi hírű cseh karmester kapja idén az Antonín Dvořák-díjat.

Bělohlávek a díjat vasárnap New Yorkban veszi át, ahol a Carnegie Hall koncertteremben a Cseh Filharmónia ünnepi előadását fogja vezényelni. Bělohlávek jelenleg a Cseh Filharmónia vezető karmestere. A Cseh Filharmónia New Yorkban Dvořák leghíresebb, IX. szimfóniáját adja elő, amely az Újvilág címet viseli. A szimfónia ősbemutatójára a 19. század végén éppen a Carnegie Hallban került sor.

Jiri Belohlavek
Jiri Belohlavek

A cseh komolyzene támogatására és Dvořák munkásságának népszerűsítésére hivatott díjat Daniel Herman cseh kulturális miniszter adja át a világhírű karmesternek. Az ünnepségen részt vesz Jan Hamácek, a cseh parlament alsóházának elnöke, valamint Antonín Dvořák unokája is. Az Újvilág szimfónia a világon Dvořák leggyakrabban játszott művei közé tartozik. A szerző amerikai látogatásának hatására írta meg a művet. A szimfónia eredeti kéziratát a New York-i Cseh Nemzeti Házban állítják ki ebből az alkalomból.

Jiří Bělohlávek 1946-ban született, és napjainkban nemzetközi szinten is a legelismertebb, legkeresettebb karmesterek közé tartozik a díjat adományozó prágai Klasszikus Zenei Akadémia, amely Dvořák Prágája címmel évente szintén nemzetközi hírű komolyzenei fesztivált rendez a cseh fővárosban.