Klaudia

Szabó Balázs sikere a Notre Dame-ban

2014.11.12. 12:00

Programkereső

Szabó Balázs második díjat nyert a chartresi nemzetközi orgonaversenyen.

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg az "orgonisták olimpiájaként" ismert chartres-i nemzetközi orgonaversenyt Franciaországban. Az orgonavilág egyik legrangosabb zenei versenyeként számon tartott megmérettetésen, mely a legszigorúbb anonimitással jár egészen az eredményhirdetésig, húsz országból összesen hatvan jelentkező vett részt. A chartres-i katedrálisban folyó restaurálási munkálatok miatt ezúttal mindhárom forduló Párizsban került megrendezésre.

"A verseny kivételesen magas színvonalon zajlott, ezért a zsűrinek különösen nehéz volt kiválasztania a legjobbakat. Végignézve az eddigi versenyek díjazottjainak névsorát korunk nagy orgonistáinak neveit olvashatjuk. Az imént hallott döntő alapján biztos vagyok benne, hogy a mostani díjazottak a jövő generáció legmeghatározóbb alakjai lesznek." - nyilatkozta Gilbert Amy, a nemzetközi zsűri elnöke.

Szabó Balázs orgonaművész
Szabó Balázs orgonaművész

"Kivételes év volt ez a chartres-i verseny történetében, hiszen a döntő a Notre-Dame nagyorgonáján került megrendezésre. A versenyzők a színültig megtelt katedrálisban mutathatták meg tudásukat, azon az orgonán, amire a világ orgonistái sokszor egész életükben várnak, hogy játszhassanak." - nyilatkozta Philippe Lefebvre, a Notre-Dame katedrális orgonistája, a Chartresi Orgona Társaság elnöke.

A rangos eseményen a döntőbe jutott francia, amerikai és dél-koreai versenyzők mellett Szabó Balázs képviselte Magyarországot. A zsűri november 9-én, hajnali egy órakor hirdetett eredményt: az első díjat az amerikai Dexter Kennedy nyerte, Szabó Balázs pedig második díjat nyert, Thomas Ospital francia versenyzővel pontegyenlőségben. "Nagyon inspiráló volt azt a hangszert megszólaltatni, ahol száz éve maga Louis Vierne játszotta remekműveit. A döntőre készülve egy héten át rendszeresen játszhattam a híres Cavaillé-Coll orgonán a Notre-Dame-ban, ez külön jelentőséget adott a versenynek." - mondta Szabó Balázs.