Júlia, Rita

Ravel: La Valse - Táncköltemény

2014.11.13. 17:40

Programkereső

Ha az előző nap Satie-nál hagytuk abba, folytassuk most vele. Erik Satie így vallott Ravelről:"... olyan, mint Debussy, de sokkal csillogóbb!" Hallgassuk most Ravel La Valse című művét.

1919-ben ismét Gyagilev megbízásából írt tánckölteményt Ravel. Régebbi elképzeléseit váltotta valóra a cévennes-i magányos kis falusi házban, ahová a mű megírásához visszavonult. A darabot a bécsi keringő apoteózisának szánta, azzal a céllal, hogy e tánc változatos, sokszínű jellegét egyetlen, szilárd formán belül domborítsa ki.

Maurice Ravel
Maurice Ravel

A nagyzenekarra írt táncköltemény két hatalmas dinamikai fokozásra épül. Az elsőben a táncra kérés zajlik le, majd a keringők hosszú sora következik. Ezek a táncok híven adják vissza a bécsi valcer valamennyi sajátságát: hízelgő udvariasság, szédítő lendület, előkelőség és ünnepélyes pompa egyaránt megmutatkozik bennük. Helyenként Schubert és Johann Strauss emléke villan fel. A második nagy felfutás rövidebb, de annál féktelenebb iramban dolgozza fel az első részben bemutatott táncok zenei anyagát. A mű szédítő hatást vált ki a hallgatókból - bár Gyagilev nem kedvelte, és kritikus magatartása következtében végleg megromlott a zeneszerzővel való kapcsolata.