Márk

Virágzó harmóniák - pusztuló világ

2014.11.13. 13:40

Programkereső

November 21-én 19 órától az Óbudai Társaskör egy estére az emlékezés terévé változik. Becze Szilvia Mandel Róberttel fog beszélgetni az I. világháború korszakának művészeti alkotásairól, miközben Földeák Árpád üveglemezre készített felvételei lesznek megtekinthetőek.

"1914 - az első világégés kezdete. De - mint mindig - a pusztulás furcsa hatást gyakorol a művészekre. Európa alkotói véleményt formálnak, és a korszakban született darabok gyakran meglepetéssel szolgálnak. Megjelennek a kétségbeesett kompozíciók, de feltűnnek a határozottan állást foglaló, az ellenséget elítélő darabok, ahogyan a reményt, az újrakezdést jelző zenei próféciák is. Hogyan reagáltak az I. világháború idején alkotó komponisták? Társadalom és művészet, élet és halál, hit és reménytelenség. Mit mutattak a zenék, és hogyan próbáltak normális életet élni - és ezzel mindent túlélni - az emberek, az első hatalmas pusztulás éveiben?" - írja Becze Szilvia a beharangozóban. Az esten részletek hangzanak el Bartók Béla, Debussy, Frederick Delius, Enrique Granados, Ravel, valamint Sibelius műveiből. A zeneművek Mali Emese (zongora), Németh Mátyás és Németh Zsuzsanna (hegedű), Láposi János (brácsa),Vámos Marcell (gordonka) előadásában szólalnak meg. Közreműködik Moór Marianna Kossuth-díjas színésznő.

Virágzó harmóniák - pusztuló világ
Virágzó harmóniák - pusztuló világ

Az est folyamán az I. világháború éveiben a keleti fronton üveglemezre készült fotóválogatás látható. A képek készítője, Földeák Árpád 1896-ban született Vágbesztercén. A budapesti Műegyetemre iratkozott be, de fél év hallgatása után megérkezett a katonai behívója. Az orosz frontra vezényelték, itt esett fogságba. A szibériai fogolytáborokban - leghosszabb ideig Pjescsankában - töltött évek után Vlagyivosztokból indulhatott vissza, Ázsiát is körülhajózva 1921-ben érkezett haza.

A fényképezés diákkora óta érdekelte, és valami csodával határos módon erre módja nyílt a fogság évei alatt is. Hazatérve - mivel egyetemi tanulmányait nem folytathatta - a professzionális fotótechnika vált hivatásává, igényes munkáival a magyar fotóéletben is jól csengő nevet szerzett magának. A különleges, kordokumentum értékű fotókat Miklós Pálné, az Óbudai Fotóklub tagja bocsátotta rendelkezésünkre.