Fülöp, Evelin

Andrej Gavrilov bal keze

2014.11.14. 11:41

Programkereső

A Müpában és a Kodály Központban is Andrej Gavrilov, világhírű zongoraművész lesz a Pannon Filharmonikusok szólistapartnere november 21-22-én.

A pianista nem először játszik együtt a pécsi társulattal. Tavaly, a Pannon Filharmonikusok nyugat-európai koncertkörútján, Svájc és Németország elsőszámú koncerthelyszínein több ízben fellépett a zenekarral, köztük a Berlini Filharmónia nagytermében is. Andrej Gavrilov kiváló kapcsolatot ápol a Pannon Filharmonikusokkal, a pécsi újrázásról a turnét követően azonnal megállapodást kötött az együttessel.

Andrej Gavrilov
Andrej Gavrilov

A novemberi koncerteken Gavrilov zongorajátékát Ravel balkezes zongoraversenyének előadásában és Prokofjev versenyművében élvezheti a pécsi és a budapesti közönség. Balkézre írott zongoraversenyek már az I. világháborút megelőzően is léteztek, különös népszerűségre mégis azt követően tettek szert Paul Wittengstein osztrák zongoristának "köszönhetően", aki - miután a háborúban jobb kezét vesztette - számos zeneszerzőt kért fel egykezes mű komponálására. Születtek darabok többek között Strauss, Korngold és Prokofjev tollából, a legnépszerűbb mégis Ravel concertója lett, annak ellenére is, hogy Wittengsteinnek nem kedvelte a művet és a bemutató előtt bele is írt a partitúrába, végleg magára haragítva ezzel a szerzőt.

Bogányi Tibor
Bogányi Tibor

Gavrilov mindössze félévnyi felsőfokú tanulmányok után nyerte meg harminc évvel ezelőtt a Csajkovszkij-versenyt, pályája aztán rendhagyó módon ívelt felfelé. Néhány évvel később ugyanis ötéves házi őrizete vette kezdetét, 1984-ben, Gorbacsovnak köszönhetően kapott újra útlevelet. Újabb öt év múlva, pályája csúcsára érve visszavonult az előadó-művészettől. Nyolc év múlva, zongoratechnikáját átdolgozva tért vissza, a világ zenei elitje és a Pannon Filharmonikusok nagy örömére. A koncerteken a Pannon Filharmonikusok zenekarát Bogányi Tibor vezényli.