Zita, Mariann

Ravel: Bolero

2014.11.14. 17:40

Programkereső

Maradjunk még Ravelnál, és idézzük fel talán leghíresebb művét, a Bolerót: A bemutatón egy hölgy felkiáltott a nézőtéren: "- Ez őrült!" Mire Ravel mosolyogva: "- Végre valaki megértette a darabot!"

A művet Ida Rubinstein 1928 novemberében mutatta be a párizsi Operában, világhírét azonban Toscanini alapozta meg 1929-ben, amikor a New York-i Filharmonikusokkal előadta.

Maurice Ravel
Maurice Ravel

Ravel régóta készült olyan művet írni, amelyben egyetlen témán mutathatná be harmóniai és hangszerelésbeli bravúrját. 1928 nyarán Ida Rubinstein, a világhírű táncosnő (aki többek között a La Valse-ot is sikerre vitte) arra kérte, hangszerelje meg számára Albeniz Ibéria című zongoraciklusát. Mivel azonban e művel kapcsolatban szerzői jogi problémák merültek fel, Ravel felajánlotta, hogy Ida Rubinstein számára spanyolos táncdarabot ír. Elérkezett az alkalom, hogy régi tervét megvalósítsa. "Modern tánctétel, teljesen azonos dallammal, harmóniával és ritmussal, ez utóbbit a dob szüntelenül jelzi. A változatosság egyetlen eleme a zenekari crescendo alkalmazása" - így jellemzi Ravel a Bolerót.