Márk

Shakespeare-től Lutherig a zene nyelvén

2014.11.14. 13:12

Programkereső

Elbűvölő mesevilág, lírai hegedűverseny és egy igazi lelki felüdülés várja a zenekedvelőket a Miskolci Szimfonikus Zenekar november 17-i koncertjén.

Az este hét órakor kezdődő hangverseny műsorán Mendelssohn művei szerepelnek, de egy évfordulónak is adóznak az összeállítással, hiszen 450 esztendeje született William Shakespeare. Először Mendelssohn  Szentivánéji álom szvitje hangzik el, és tanúi lehetünk, ahogy a zene nyelvén megidézik a shakespeare-i tündérvilág egyedülálló hangulatát, gazdag ritmikus fantáziával és olyan zenei örökzöldekkel, mint a Scherzo vagy a Nászinduló.

Jávorkai Sándor
Jávorkai Sándor

Az est vendégszólistája Jávorkai Sándor hegedűművész, aki a zeneszerző másik jellegzetes alkotását, az e-moll hegedűversenyt szólaltatja meg. A hangverseny nagyszabású, katartikus erejű fináléját az V. "Reformáció" szimfónia adja meg, melyben a hagyomány szerint a magától Luthertól származó protestáns korálok egyike, az Erős vár a mi Istenünk feldolgozása is felcsendül. A Miskolci Szimfonikus Zenekart Török Géza, a Magyar Állami Operaház karmestere vezényli.