Alfréd

Emlékhangverseny Giuseppe Patané tiszteletére

2014.11.17. 15:19

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar november 19-én az Olasz Kulturális Intézetben ad emlékhangversenyt 25 éve elhunyt karmester, Giuseppe Patané tiszteletére.

Giuseppe Patané több alkalommal vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat az 1989 előtti években. Az emlékesten Mozart Requiemje csendül fel, Maestro Patané egykori tanítványa és asszisztense Pier Giorgio Morandi vezényletével. Morandi tíz évig a Milánói Scala zenekarának első oboistája volt. Zeneszerzést a milánói Verdi Konzervatóriumban, vezénylést a salzburgi Mozarteumban tanult. A Scalában töltött évek alatt Morandi Riccardo Muti és később Giuseppe Patanè segédkarmestereként nagy tapasztalatra tett szert az olasz repertoárt illetően, valamint kitanulta az olasz opera csínját- bínját.

Pier Giorgio Morandi
Pier Giorgio Morandi

1987-ben az USA-ban Leonard Bernsteint és Seiji Ozawa tanítványaként elnyerte a Tanglewood versenyt, amit Bernstein-díjnak is szoktak nevezni. 1989-ben a római Teatro dell'Opera vezetőkarmestere lett, ahol számos opera előadás mellett szimfonikus műveket is vezényelt. 1991-től öt évig a budapesti Operaház első vendégkarmesterként dolgozott. A széles repertoárral rendelkező karmester 1990 óta a világ szinte összes jelentős operaházában vezényelt. A hangverseny szólistái Kolonits Klára-szoprán, Németh Judit-mezzoszoprán, Matteo Falcier-tenor, Nagy Zoltán-bariton lesznek.


A koncert előtt 18.30 órakor rövid videó vetítésre kerül sor Maestro Patanéről, majd lánya, Francesca és Pier Giorgio Morandi néhány szóban emlékezik meg a karmesterről.