Klaudia

Szerelem és halál

2014.11.17. 12:05

Programkereső

Az Óbudai Danubia Zenekar Íme, az Ember című sorozatának harmadik koncertjén Prokofjev Rómeó és Júlia című szvitje hangzik el.

Szimfónia, opera, dal, gyászének, szcenikus oratórium, szimfonikus költemény: zeneművek egész sorát inspirálta a veronai szerelmesek tragikus története. Ám néhány sápatag 19. századi balett-kísérlettől eltekintve a mozdulatművészeti adaptációk viszonylag későn születtek meg.

Héja Domonkos
Héja Domonkos

A Rómeó és Júlia-mesét a leghatásosabban végül Prokofjev fordította át a táncolható zene nyelvére. Az 1935-1936-ban született kompozíció először koncertszvitként került a közönség elé, a koreografált, színpadi változat valamivel később, 1940-re készült el. A reneszánsz humanizmus gazdag, a jámbor kereszténységtől (Lőrinc barát) az epikureus bölcseletig (Mercutio) ívelő, színes és plurális itáliai világa meglepő kontrasztban áll Prokofjev rendkívül problematikus élethelyzetével és a legsötétebb szovjet idők politikai közhangulatával. Ez a balett olyan években született meg, amikor a hatalom különösen agresszív módon határozta meg, hogy mi a művészet - Prokofjevnek éppúgy, mint Sosztakovicsnak. Prokofjev Rómeó és Júlia szvitje mellett a koncerten elhangzik Sosztakovics XV. szimfóniája is A zenekart ezen az estén Héja Domonkos vezényli, aki így ajánlja a koncertet: