Géza

Unokák és nagyszülők hangversenyei

2014.11.17. 11:36

Programkereső

Huszadik alkalommal indítja el a fenti címmel sorozatát a MÁV Szimfonikus Zenekar idén. A tematikus koncerteket szombat délelőttönként rendezik a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében – először a legismertebb mesék zenés változatát hallgathatják meg az érdeklődők.

A MÁV Zenekar alapelve, hogy olyan klasszikusokat játsszon a fiataloknak, amelyek közvetlenül őket szólítják meg, tehát valamilyen módon kapcsolódnak az ő világukhoz, illetve érdeklődésükhöz. December 6-án 10.00 illetve 11.30 órától megzenésített mesékkel kedveskednek a fiataloknak. Ravel: Lúdanyó meséi mellett Csajkovszkij világszerte ismert mesebalettje, A hattyúk tava hangzik majd el. Hogy a kisebbek is mindent értsenek, a hangversenyen narrátor (Korhecz Imola) osztja meg velük a mese épp elhangzó részéhez kapcsolódó részleteit. A két koncert karmestere a zenekar művészeti vezetője és vezető dirigense, Csaba Péter lesz.

Korhecz Imola
Korhecz Imola

Második alkalommal, január 24-én arra kapunk választ, miként válhat a népzene a hangversenyszerű zenélés alapjává. Egyebek mellett kiderül, milyen típusú hangszereket használnak, illetve hogyan énekelnek a hangszeres népzenében - a megismert népi dallamokat a gyerekek később felfedezhetik egy-egy szimfonikus mű részleteiben is. A matinékoncert vendége ezúttal a Rohoncz Folkműhely, amely elsősorban a népi fúvós hangszerekre helyezi a hangsúlyt. Bartók Béla és Kodály Zoltán egészen fiatalon felismerték, mekkora kincset rejtenek a falusi emberek népdalai, tánczenéi. Hosszú, fáradságos utakon gyűjtötték össze, majd tudományos igénnyel dolgozták fel és tették közkinccsé ezeket. Az így megismert zene nyomán komponálta Bartók a koncerten elhangzó Magyar képek című művét, és így született Kodály egyik legnépszerűbb műve, a Marosszéki táncok, ami szintén elhangzik majd a koncerten. Vezényel: Dinyés Dániel.

Február 14-én rendezi a zenekar következő két matinékoncertjét, amelynek témája a farsangi mulatságok. A műsor Johann Strauss legnépszerűbb operettjével kezdődik. A denevér cselekménye szilveszterkor játszódik, de a mulatságos történet középpontjában itt is egy álarcosbál van, ahol a szereplők nem mindig ismerik fel egymást. Farsangi mulatságról szól Weiner Leó és az örmény Hacsaturján elhangzó darabja is. Ez utóbbi, Álarcosbál című művének zenei alapgondolatai szokatlanok a mi fülünk számára, mégis jó hallgatni őket. A szomszédos Ausztria fővárosának farsangi hangulatát egy híres osztrák hegedűművész és komponista, Fritz Kreisler hegedűszólós műveivel érzékelteti a zenekar. A sokoldalú zeneszerzőhöz hasonlóan a délelőtti hangversenyek karmestere is játszik majd a koncerten. Hollókői Huba négy éves kora óta hegedül; már gyermekkorában kiemelkedő tehetségnek számított, később több híres nemzetközi versenyen nyert rangos díjat. Karmesteri tanulmányait Finnországban végezte, azóta több nemzetközi karmesterversenyen is sikerrel szerepelt.

Hollókői Huba
Hollókői Huba

A hangversenysorozat áprilisi 11-i záró koncertjének középpontjában a víz világnapja áll, hisz csupa olyan zenemű szerepel, amelyet valamilyen vízzel kapcsolatos élmény ihletett. Mendelssohn Skóciában tett utazása során látott a Hebridák szigetcsoport egyikén egy tengerparti barlangot - zenéje olyan, mintha filmen látnánk viszont ezt a természeti jelenséget. A cseh Smetana a forrástól szinte a torkolatig követi zenéjével hazájának fő folyóját, a Moldvát. Muszorgszkij, a nagy orosz zeneszerző azt ábrázolja zenéjében, miként ébred Oroszország fővárosa, melyen a Moszkva folyó folyik keresztül. Az ábrázoláson túl mindhárom zenén érezhető, hogy a zeneszerző mennyire szereti azt a helyet vagy tájat, amelyről mesél. Ugyanez a szeretet sugárzik Johann Strauss osztrák zeneszerző klasszikus művéből, a Kék Duna keringőből is, amelyre Ausztria második nemzeti himnuszaként tekintenek. A karmesteri pulpitusra ezúttal a fiatal tehetség, Károlyi Sándor áll.

A 10 illetve 11.30 órás koncertek után a Nemzeti Múzeum minden alkalommal kreatív kézműves foglalkozást tart a gyerekeknek - lesz papírhajtogatás, játék népi motívumokkal, farsangi álarc-, illetve CD tok készítés is.