Aladár, Álmos

Titokban exhumálták Chopin szívét

2014.11.19. 12:03

Programkereső

November 17-én érkezett a megdöbbentő hír, miszerint 2014 áprilisában, Varsóban titokban exhumálták Frédéric Chopin szívét. A történet olyan, mintha egy tudományos-fantasztikus Dan Brown regényből idéznénk: tudósok, papok és akadémisták csoportja bonyolította le az éjszakai exhumálást.

A zeneszerző testi maradványait a híres párizsi temetőben, a Père Lachaise-ben helyezték el, itt nyugszik Balzac és Jim Morrison is. Chopin kérése azonban az volt harminckilenc évesen, végnapjaiban (ami párizsi száműzetésében érte), hogy a szívét szállítsák haza Lengyelországba, szeretett szülőföldjére. Miután sikerült az orosz határőröket is kicselezni, Chopin szívét végül eltemették a varsói Szent Kereszt templom egyik oszlopához.

Frederic Chopin
Frederic Chopin

Azóta Chopin szíve egyszerre lett a lengyel nemzeti büszkeség jelképe és abszurd tárgyi szimbólum. "Chopin szíve egy egész nemzet "szívügye", ő ugyanis egészen speciálisan képviseli a lengyel lelkiséget" - mondta Michail Witt, a csapat genetikusa.

Az Associated Press (AP) internetes magazin szerint a tizenhárom tagú bizottság április 14-én, éjfél magasságában találkozott a Szent Kereszt templomnál. A bizottságban jelen volt a varsói érsek, Lengyelország kulturális minisztere, két tudós és számos hivatalos személy is. Több mint ezer fotót készítettek ekkor Chopin szívéről, és forró viasszal öntötték tele a szívet tartalmazó üveget, hogy konzerválják a szervet jelenlegi állapotában. "Az éjszaka nagyon emelkedett hangulatban telt" - mondta Tadeusz Dobosz, a csoport törvényszéki tudósa az AP-nak. Mielőtt visszahelyezték a szívet a földbe, a varsói érsek elmondott egy imát Chopin szíve fölött. Reggelre azonban nyoma sem látszott a helyszínen az éjszakai szertartásnak.

Chopin szívét jelző tábla a Szent Kereszt templom oldalán
Chopin szívét jelző tábla a Szent Kereszt templom oldalán

Bár eddig a köztudatban az a verzió élt, hogy Chopin tuberkolózisban halt meg, egyes tudósok azonban fenntartották a lehetőségét más betegségeknek is, a halálos okok között gyanakodtak például a cisztás fibrózisra is. A Chopin halála körül lebegő rejtélyek eloszlatásáért a titkos társaság a nagy hűhó ellenére nem tett érdemleges lépéseket: nem vettek például mintát a szívből. Bogdan Zdrojewski kulturális miniszter ugyanis megtiltotta, hogy további vizsgálatok miatt beleszúrjanak vagy kivágjanak egy darabot a szívből. "Mi, lengyelek gyakran mondogatjuk, hogy Chopin a hazájáért halt"- mondta Zdrojewski az AP-nak. "Mindazonáltal ez senkit nem jogosít fel arra, hogy egy halott ember szívét zargassa egy rejtély okán" - tette hozzá a kulturális miniszter.