Eleonóra

Mozart géniuszának lényege egy 4 centis portrén

2014.11.21. 13:07

Programkereső

A várakozást megközelítő áron, 273 ezer fontért (104 millió forintért) kelt el Wolfgang Amadeus Mozart egy apró fiatalkori portréja egy november 20-ai londoni árverésen.

A Sotheby's aukciósház arra számított, hogy akár 300 ezer fontot is megadnak a miniatúráért, amely egyike a magánkézben található két Mozart-portrénak. Évszázadokig egy család birtokában volt.

Mozart portréja (Forrás: www.standard.co.uk)
Mozart portréja (Forrás: www.standard.co.uk)

Az árverési ház szakértője szerint a színes képmás, amely 21 évesen ábrázolja Mozartot, a zenei géniusz lényegét ragadja meg. A miniatúrán a zeneszerző egyenesen az ember szemébe néz, nyílt és barátságos a tekintete, azonnal megragadja a kép szemlélőjét - mondta. A művész a portrét 18 éves unokatestvérének, Maria Anna Thekla Mozartnak adta, akivel rövid ideig flörtölt. A képet Maria Anna hagyatéka között találták meg, amikor 1841-ben 82 esztendős korában elhunyt. Mozart figyelme hamar elfordult rokonától, ugyanis fülig szerelmes lett Aloysia Weber szopránénekesnőbe.

A jelenlegi ismeretek szerint 12 portré maradt fenn Mozartról, ebből 10 közgyűjteményekben szerepel. Az ismeretlen szerző elefántcsontra festette a 4 centiméteres portrét, amelyet eredeti foglalatában árvereztek el.