Zita, Mariann

Érkezik az Orosz Nemzeti Zenekar

2014.11.24. 16:13

Programkereső

Magyarországon koncertezik az Orosz Nemzeti Zenekar: a komolyzenében a világ legjobbjai közé sorolt együttes január 23-án a pécsi Kodály Központban, 24-én a budapesti Erkel Színházban lép fel.

A baranyai megyeszékhelyen este hét, a fővárosban este fél nyolckor kezdődő koncerteken az orosz romantika több remekműve csendül fel. A pécsi székhelyű Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-nek kiemelte, hogy a közönség Glazunov E-dúr szvitje, A középkorból című darab és Csajkovszkij V., e-moll szimfóniája mellett Pécsen Sosztakovics G-dúr csellóversenyét, Budapesten pedig Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét hallhatja.

Orosz Nemzeti Zenekar
Orosz Nemzeti Zenekar

A zenekart alapítója, Mihail Pletnyov zongoraművész, karmester vezényli. A pécsi koncerten az őszi ARD Nemzetközi Csellóverseny győztese, Várdai István gordonkaművész, a budapestin a korábban a Moszkvában megrendezett Paganini Nemzetközi Hegedűverseny első díját megnyerő Baráti Kristóf hegedűművész lesz a szólista. A magánintézményként, orosz és más nemzetiségű magánemberek, cégek, alapítványok támogatásából működő Orosz Nemzeti Zenekar a megalakulását követően szinte azonnal kivívta a nagyközönség és a szakma nemzetközi elismerését. 2004-ben első orosz együttesként kapta meg albumáért a lemezipar legnagyobb díját, a Grammy-díjat, s az is figyelemreméltó, hogy a neves Gramophone magazin a történelem legjobbjaként listázta az együttesnek azt a felvételét, amely Csajkovszkij Patetikus szimfóniájából készült.

Pécsett negyven éve nem lépett fel világhírű külföldi szimfonikus zenekar. A szervezők úgy vélik: a Kodály Központ e hangversennyel újabb lépést tehet annak érdekében, hogy egyre rangosabb helyet foglaljon el Európa hangversenytérképén.