Aladár, Álmos

Liszt Ferenc Európa-turnéja

2014.11.24. 10:51

Programkereső

2011-ben, születésének 200. évfordulóján állították fel Gerő Katalin Lisztről alkotott mellszobrát Varsóban, majd még ugyanazon évben Belgrádban. A szobor harmadik öntvénye 2013 óta látható Budapest belvárosában, a Duna Palota sarkán.

Egy hete, november 14-én került sor a portré írországi bemutatkozására. Cork városában, ahol egy felsőfokú zeneiskola, a School of Music található, mostantól Liszt szelleme "lebeg" a város fölött. A megfogalmazás nem véletlen: a modern, üvegfalú, acélszerkezetű könyvtár második szintjén, az 5. emeleti üvegsarokban álló szobor egy olyan áttört, az épület szerkezetével azonos színű állványra került, ami szabadon hagyja a folyóra és a belvárosra nyíló kilátást, így olyan érzetet ad, mintha Liszt valóban a város fölött lebegne. A mondanivalót még elmélyíti az a körülmény, hogy onnan éppen arra a templomra látni, ahol a nagy zongoraművész az 1840-41-es koncertturnéja során többször játszott.

Szilasi Dávid Corkban
Szilasi Dávid Corkban

Az avatáson a tizenhét éves Szilasi Dávid a zeneszerző két darabját adta elő a mintegy 2-300 fős, jobbára szakmai közönség előtt, nagy sikert aratva elmélyült, muzikális és technikailag is tökéletes játékával. Köszönetképpen, a corki zongoraiskola nagyhírű volt Liszt-tanítványának Tilly Fleischermannak unokájától vehetett át egy könyvet. Az iskola igazgatója, Dr. Geoffry Spratt és Magyarics Tamás nagykövet, a szobor leleplezése alkalmával rövid beszédben méltatta a nagy magyar komponistát és megköszönte a Magyar nemzeti Bank támogatását.