Gerzson

Mozart: c-moll zongoraverseny

2014.11.29. 07:30

Programkereső

A bécsi klasszikusokkal foglakozó sorozatunkban Mozart eddig csupán egy rövid részlet erejéig kapott helyet, így most a teljes hétvégét Mozartnak szenteljük.

A legenda szerint Beethoven egyszer együtt sétált Johann Baptist Cramerrel, aki egy német származású angol zenész volt. A séta közben egyszer csak meghallották, hogy valaki a közelben Mozart c-moll zongoraversenyét játssza. Beethoven hirtelen megállt, felhívta Cramer figyelmét a mű végén elhangzó csodaszép dallamra és felsóhajtott: - Cramer, Cramer! Mi sose leszünk képesek ilyesmire! Mozart 1785 telén kezdte a komponálást, és 1786. március 24-én fejezte be a munkát. A bemutatóra áprilisban került sor a bécsi Burgtheaterben. Fontos még megemlíteni, hogy Beethoven komoly inspirációt merített ebből a zongoraversenyből, Mozartnak ezt a mesterművét érezte magához a legközelebb. A mű a 491-es jegyzékszámot viseli, és Mozart kevés számú mollban írt versenyműveinek egyike.

Mozart
Mozart

Tóth Aladár Válogatott zenekritikái 1934 - 1939 című könyvében az alábbi részletre bukkatunk: "Aztán a c-moll zongoraverseny. Már a 'beérkezett' Mozart írja, aki már túl van nagy bécsi sikerein, már pozíciót teremtett magának a nagyvilágban. És íme: ebből a látszólag kerékvágásba jutott életből egyszerre sötét, tragikus árnyak tolulnak fel, felszakadnak régi sebek és megjelennek egy kérlelhetetlen végzet nyomasztó sejtelmei. A boldogság már csak az Adagio földöntúli harmóniájában énekelheti megváltó dallamát és a tragikus küzdelem mélyén ott lappang valami vigasztalan melankólia, a rezignáció hangja. Milyen más Mozart ez! Mennyire tisztán látja már ez a zseni, hogy amit a földi boldogságból meghódított, az nem maradhat az övé, hogy a valóság kisiklik kezei közül, mennyire ráeszmélt már ebben a grandiózus zongoraversenyben letipró sorsának egész fájdalmas pátoszára!" Hallgassuk meg a c-mll zongoraversenyt Mitsuko Uchida szólójával!