Zita, Mariann

Visszatérés Salzburgba, 13 év után

2014.11.29. 12:35

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar 2015 nyarán több mint tíz év kihagyás után tér vissza Mozart szülővárosába, Salzburgba, hogy a világ egyik legszínvonalasabb fesztiválján muzsikáljon. Szintén jövő augusztusban indul el egy hosszú távú együttműködés Európa másik kiemelkedő fesztiváljával, az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivállal.

A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai december 9-én elindulnak az idei év utolsó turnéjára, Franciaországba és Németországba, hogy Fischer Iván vezényletével bemutassák Messiaen Turangalílá-szimfóniáját, amelyet a hazai közönség december 12-én, 13-án és 14-én hallhat.

Budapesti Fesztiválzenekar
Budapesti Fesztiválzenekar

A zenekar olyan nagyszabású turnékon van túl, mint az ázsiai körút, ahol azon kívül, hogy a muzsikusok a kínai kulturális élet legjelentősebb városait - Hongkong, Peking, Sanghaj - zenélték végig, árvaházban, középiskolában, gyermekkorházban és idősotthonban is játszottak.

Dvořák-programjával a zenekar öt európai városban, majd a New York-i Avery Fisher Hallban lépett fel. A nyári szezon két csúcspontja a londoni Proms koncert volt, ahol a BFZ két egymást követő estén játszott hatezres közönség előtt a Royal Albert Hallban, illetve a milánói Scalában való debütálás.

A 2015-ös év egy amerikai turnéval indul New Yorkban és San Franciscóban, majd két jelentős külföldi fesztiválon is szerepel a zenekar. Utoljára 13 évvel ezelőtt, 2001-ben fordultak meg a Salzburgi Ünnepi Játékokon, amely a világ egyik legjelentősebb zenei fesztiválja. Augusztus elején Bartók Béla és Gustav Mahler zenéjét viszik el Mozart szülővárosába, Miah Persson szoprán szólista és Yefim Bronfman zongoraművész közreműködésével.

A szintén világszínvonalú Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivállal hosszú távú együttműködésbe kezd a Fesztiválzenekar, melynek első lépéseként 2015 augusztusában három alkalommal hangzik el a Fischer Iván által rendezett nagysikerű Mozart-opera, a Figaro házassága, amelyet 2013-ban az év legjobb New York-i komolyzenei eseményének választottak. Fischer Iván legújabb operarendezését, A varázsfuvolát március 7-én, 9-én és 11-én láthatja a magyar közönség a Művészetek Palotájában.