József, Bánk

Cziffra György-emléktáblát avattak Nagytétényben

2014.12.01. 10:38

Programkereső

Emléktáblát avattak Cziffra György Liszt Ferenc-díjas magyar zongoristának november 29-én a Nagytétényi Kulturális Központban, amely a világhírű előadóművész nevét viseli.

Az egyik legjelentősebb és világszerte ismert magyar zongoraművész emléktábláját S. Hegyi Béla szobrászművész készítette el immár második alkalommal, mivel az első, bronzból készült táblát ellopták Cziffra szülőházáról. Ezt a másodikat a művész kőből készítette, de formáját tekintve egy az egyben az eredetinek a másolata. A kerület vezetése úgy gondolta, hogy a művészről elnevezett művelődési házon méltó helye lesz.

Cziffra György
Cziffra György

Az emléktábla-avatáson Karsay Ferenc polgármester és Szabolcs Attila képviselő mondott beszédet. "Élete, mint megannyi zseninek, igen hányattatott volt , kezdve az angyalföldi nyomortól, mely gyerekkorától körülvette, a 2. világháborúig, ahol nem az volt a kérdés, hogy ő mekkora zongorazseni, hanem a túlélés volt a tét.  Neki azonban így is sikerült kitörnie" - fejtette ki Karsay Ferenc, hozzátéve: a művész minden nap keményen dolgozott, és amikor a Pesti Kedves Presszóban hajnalig zongorázott, nem alvással, hanem gyakorlással töltötte az időt. Itt születtek különleges átiratai, melyhez hasonlót a világon még senki nem csinált: mikor Vásáry Tamás először hallotta játékát a bejáratnál, azt hitte, hogy két zongorista játszik.

Az avatást ünnepélyes zongoraest követte, amelyen Balázs János Junior Prima díjas zongoraművész, a 2012-es Senlis-i Cziffra zongoraverseny győztese lépett fel. A Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ 2013. augusztus 30-án nyitotta meg kapuit a volt Tétény Mozi helyén, Nagytétény történeti központjában. Az intézmény Budapest és a Közép-Magyarországi Régió területén az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb városfejlesztése keretében, Nagytétény központjának átfogó rehabilitációja részeként épült fel.