Aladár, Álmos

Ritkaságok Bach szellemében

2014.12.01. 13:04

Programkereső

Lukácsházi Pál és Licsák Attila négykezes zongoraestjén Reger, Tallis, Haydn, Liszt és Mendelssohn egy-egy műve is felcsendül 2014. december 4-én az Óbudai Társaskörben.

Amikor Johann Sebastiann Bach 1723-ban Lipcsébe költözött, már az első években nagyon sok kantátát komponált. Az Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte (János 3:16) szövegre írott darabjában a fúga két témájának ellentétes mozgásával jelezte a hitben élők üdvözülését és a hitetlenek elkárhozását. Max Reger, aki 1907-től a lipcsei királyi konzervatórium professzora lett, mélyen tisztelte Bachot, „a mindenség atyjának", „zenei ősatyának" nevezte. Opus 134. kompozíciójában Telemann-témát dolgoz fel.

Johann Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach

Thomas Tallis az angol királyi család zeneszerzője volt az 1500-as években. Tisztíts meg, uram fantáziája 13 ütemből áll, 13-szor hangzik el a gregorián téma ellenpontjaként szereplő motívum, minthogy ez Jézus száma, a 12 tanítvány után a mesteré. Haydn e-moll divertimentójában megérezhetjük E. T. A. Hoffmann igazságát, amellyel Haydn szimfóniáit jellemezte: „egy nagy zöld liget".

Liszt Ferenc az 1860-as évek második felében visszavonultságban élt, egyházi szolgálatát alsóbb papi rendek felvételével kezdte. A 6. századi latin nyelvű himnusz, a Vexilla Regis prodeunt a kereszt dicsérete, a megváltás misztériuma. A koncert Felix Mendelssohn-Bartholdy darabjával zárul, aki 1829-ben mutatta be a Máté-passiót, elindítva ezzel Bach németországi reneszánszát.