Eleonóra

Világhírű páros érkezik a Zeneakadémiára

2014.12.01. 15:01

Programkereső

Két világhírű angol muzsikus, Ian Bostridge és Thomas Ades tolmácsolásában hallhatja a közönség Schubert Téli utazás című dalciklusát december 7-én este a Zeneakadémián.

Ian és Thomas Ades esetében összeszokott párosról van szó: a zeneszerzőként és karmesterként is ismert Ades sokszor kíséri zongorán honfitársát, aki szokatlanul későn, 27 évesen lépett a profi énekesi pályára, addigra komoly tudományos - elsősorban történészi - eredményeket tudva már maga mögött.

Thomas Ades és Ian Bostridge (Fotó: Observer)
Thomas Ades és Ian Bostridge (Fotó: Observer)

Mindkét zenész a világ élvonalába tartozik. Az 1971-ben született Thomas Ades nagyzenekari és kamaraművei mellett különösen híres a Shakespeare-darabon alapuló, Vihar című operájáról, amely a londoni Covent Gardenben megrendezett 2004-es ősbemutatója óta megjárta többek között Strasbourg, Koppenhága és Frankfurt operaházait, 2012-ben pedig a New York-i Metropolitanben a szerző vezényletével folytatta egy kortárs opera esetében szinte példátlan diadalútját. Ades zongoristaként is elismert, rendszeresen kamarapartnere mások mellett a Zeneakadémián decemberben szintén fellépő brit csellóművésznek, Steven Isserlisnek.

Ian Bostridge pályája hasonló magasságokba ível. Az 1964-ben született angol tenor oxfordi és cambridge-i bölcsésztanulmányai után - többek között a 17-18. századi boszorkányságot kutatta - elsősorban opera- és dalénekesként szerzett magának hírnevet. A világ vezető hangversenytermeinek volt vendége, fellépett többek között a londoni Wigmore Hallban, a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban, koncertezett a Bécsi és Berlini Filharmonikusokkal, zenélt Msztyiszlav Rosztropoviccsal, Mitsuko Uchidával, Simon Rattle-lel és John Eliot Gardinerrel.

A mélyen intellektuális énekesek közé tartozik: boszorkánysággal foglalkozó kutatásai az Oxford University Press gondozásában könyvként is megjelentek, zenei tárgyú írásai pedig 2011-ben láttak napvilágot külön kötetben A Singer's Notebook címmel. Különösen közel áll hozzá Schubert Téli utazása (Winterreise), a dalciklusról 1997-ben filmet is készített a Channel 4 brit csatornának. A Schubert-koncert másnapján, december 8-án Thomas Ades zeneszerzés mesterkurzust tart a Zeneakadémián, a részvétel nyitott és díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Az angol komponista hamarosan visszatér Magyarországra: 2015. március 31-én a Concerto Budapestet vezényli a Művészetek Palotájában, a műsorban egyik saját művével, a Haláltánccal.