Irén, Írisz

Beethoven: Esz-dúr zongoraverseny

2014.12.02. 07:30

Programkereső

Beethoven öt zongoraversenyéből kettő az első alkotói korszakhoz köthető, míg három az 1802-től 1814-ig tartó második alkotói korszakban született. A zongoraverseny meghallgatása előtt ismerkedjünk meg röviden a zeneszerző alkotói korszakaival. A zenetörténet Beethoven munkásságát négy periódusra osztja.

Az előkészítő korszakot az 1795-ös évvel zárhatjuk le. Beethoven ekkor huszonöt éves. Élete eddig Bonnban és részben Bécsben telt: Bonnban tanulással, kenyérkeresettel, Bécsben a tudásbeli hiányok pótlásával. Eleinte Mozart felé halad, de mindinkább az önállóság felé. Első korszaka, amely már határozott egyéniségét mutatja, 1795-től 1802-ig tart. Ebben a korszakban írja többek között I. szimfóniáját, első hat vonósnégyesét és első két zongoraversenyét.

Beethoven
Beethoven

Második korszaka az 1802-től 1814-ig tartó időszak: ez már a teljesen kifejlett művész időszaka. Ekkor komponálja hét szimfóniáját (a II-tól a VIII-ig), ekkor születik a harmadik, negyedik és ötödik zongoraverseny, a Hármasverseny, valamint zongoraszonátáinak nagy része - a teljesség igénye nélkül. 1814-1818 között családi viszályok és betegségek miatt alig dolgozik valamit, utolsó alkotói korszaka 1818-tól 1827-ben bekövetkezett haláláig tart. Választásunk a második korszakhoz köthető V. zongoraverseny, amelyet joggal tartanak mind a műfaj, mind a beethoveni életmű egyik legcsodálatosabb alkotásának. A versenyművön Beethoven 1809 és 1811 között dolgozott Bécsben, majd 1811-ben november 28-án mutattak be Lipcsében. A bécsi bemutatóra sem kellett sokat várni: a következő év februárjában Carl Czerny mutatta be a művet Bécsben. A zongoraverseny mellékneve (Császár koncert) nem Beethoventől, hanem a mű angol kiadójától, Johann Baptist Cramertől származik.  Íme, a teljes mű Daniel Barenboim szólójával: