Géza

Schubert: Die Nacht

2014.12.02. 13:24

Programkereső

Az Óbudai Danubia Zenekar őszi sorozatának befejező része a Budapest Music Centerben, december 13-án.

A sorozat tematikája ezúttal a kora romantika nagymesterének, Franz Schubertnek művészi sokoldalúságát hivatott bemutatni. Az előadások struktúrája ezúttal is követi azt a hagyományt, amely a Danubia zeneszerző-sorozatai során alakult ki, és amelynek célja, hogy a koncert esztétikai élményét ismeretterjesztéssel tegyük teljessé: az egyes kompozíciók között a közönség házigazdája, a Zeneakadémia tanára, Eckhardt Gábor beszél a zene hátteréről, vetített illusztrációk kíséretében.

Kolonits Klára és Dinyés Dániel
Kolonits Klára és Dinyés Dániel

"Rejtőzz el, ó Nap!" - Múlj el, világ!" E két felkiáltás közé feszül ki az „Auflösung" című dal, melynek szövegét Schubert egyik legbensőségesebb barátja, a borongós hangulatú Johann Mayrhofer írta. Az ő költészetének egyik állandó szólama a búcsúé és talán nem véletlen, hogy Schubert közel ötven versét zenésítette meg. A komponistától ugyanakkor távol álltak a búcsú patetikus, néha önsajnáló gesztusai. Utolsó zeneművei - mint amilyen a Hattyúdalok címen közreadott dalsorozat, a három zongoraszonáta vagy a C-dúr kvintett - inkább az összegzés és a betakarítás jegyében álltak. Schubert igazán soha nem félte az ismeretlen túloldalt, sőt: úgy érezte, hogy az itteninél egy jobb élet vár rá. „Az éjszakai erdő csöndjében otthonodra lelsz" - hirdetik a zeneszerző különleges hangvételű, már-már misztikus beavatási rítusnak tetsző férfikari művei.

Közreműködik: KOLONITS KLÁRA (ének), SZENT EFRÉM FÉRFIKAR (művészeti vezető: Bubnó Tamás), MEZŐ PÉTER, MINDSZENTI ANNAMÁRIA (hegedű), VARASDY TÜNDE (brácsa), KURUCZ KRISZTIÁN, HORVÁTH ILDIKÓ (cselló)

Vezényel: DINYÉS DÁNIEL
A sorozat házigazdája: ECKHARDT GÁBOR

Program:

C-dúr kvintett (D956)

Die Nacht (D983c), Nachtgesang im Walde (D913), Nacht und Traume (D827 - Max Reger hangszerelése), Auflösung (D807 - Dinyés Dániel hangszerelése), Im Walde (D834 - Dinyés Dániel hangszerelése), Nachtmusik (D848), Gesang der Geister über den Wassern (D714), Gretchen am Spinnrade (D118 - Liszt Ferenc hangszerelése), Blondel zu Marien (D626 - Dinyés Dániel hangszerelése), Die junge Nonne (D828 - Liszt Ferenc hangszerelése)