Géza

Baranyay László és tanítványai a Zeneakadémián

2014.12.03. 13:00

Programkereső

A Zeneakadémián negyven éve oktató Liszt-díjas zongoraművész-tanár, Baranyay László hét tanítványával - köztük Bogányi Gergellyel - és csellóművész feleségével, Sződényi Nagy Enikővel ad közös koncertet december 4-én, az egyetem Solti-termében.

Az 1946-ban Kiskundorozsmán született Baranyay László ötvenedik évét tölti a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a tanulás után negyven éve maga is ott tanít. A jubileum alkalmából adandó december 4-ei hangverseny érdekessége, hogy a fellépők négy-, hat- és nyolckezes előadásban szólaltatják meg Mozart, Chopin, Rahmanyinov, Schubert-Baranyay, Dvorák, Debussy, Kazacsay-Kecskés, Dohnányi és Liszt műveit. Rahmanyinov Románca hatkezes, Debussy G-dúr arabeszkje és Liszt Nagy kromatikus galoppja kétzongorás, nyolckezes előadásban szólal meg.

Baranyay László
Baranyay László

A hangversenyen Baranyay László és Sződényi Nagy Enikő mellett fellép a mester hét tanítványa: Bogányi Gergely, Kovalszki Mária, Pregun Tamás, Konyicska Renáta, Danijel Detoni, Kerek Erzsébet és Kecskés Balázs. A múltidéző vetítéssel színesített est házigazdája Batta András, a Zeneakadémia volt rekora.

Baranyay László az elmúlt negyven évben több generációt tanított, összesen száztizenöt tanítványa volt, jelenlegi diákjai közé tartozik néhai tanárának, Ungár Imrének a dédunokája, a huszonegy éves Szűts Apor is - derül ki a Magyar Művészeti Akadémia honlapján megjelent koncert-beharangozóból.

A sok tanítvány közül Bogányi Gergely Kossuth-díjas, de vannak közöttük Liszt-díjjal és más szakmai elismeréssel kitüntetett művészek, hazai és nemzetközi versenyek díjazottjai is. Zágrábi tanítványa, a horvát-magyar Danijel Detoni a budapesti zeneakadémiai diploma megszerzése után Horvátországban Az év ifjú muzsikusa címet nyerte el, és ma a zágrábi zeneakadémia elismert oktatója, koncertek szólistája.

Bogányi Gergely
Bogányi Gergely

Baranyay László a tanítás mellett előadóművészként is sikert aratott: koncertezett Franciaországban, Finnországban, Svájcban, Lengyelországban, Olaszországban, Horvátországban, Görögországban, Szlovákiában és Japánban, a világon elsőként játszotta CD-re Dohnányi Ernő mindkét zongoraversenyét. Több kortárs magyar zeneszerző ajánlotta neki a művét, többek közt Dubrovay László, Durkó Zsolt, Bozay Attila és Lendvay Kamilló. Mestere, Ungár Imre mutatta be Fischer Annie zongoraművésznek, akivel negyven éven át, haláláig kapcsolatban volt.