Eleonóra

Liszt-szobor Torontóban

2014.12.03. 09:07

Programkereső

Egész alakos Liszt Ferenc-szobrot adtak át a torontói konzervatóriumban (The Royal Conservatory of Music) az 1956 óta Kanadában élő Fekete Tamás jóvoltából.

A néhány napja leleplezett, 2,25 méter magas bronzszobrot Budapesten készítette Stremeny Géza szobrászművész, mások mellett a budai várbeli gróf Bethlen István-szobor és a Batthyány téren álló gróf Batthyány Lajos-szobor alkotója. A szobrot repülővel szállították Torontóba, ahol a királyi konzervatórium épületében egy ünnepség keretében avatták fel. A ceremónián a neves Liszt-kutató, Alan Walker is beszédet mondott.

Liszt mellszobra a Duna-palota szoborfülkéjében (Gerő Katalin alkotása, fotó: Bartos Gyula)
Liszt mellszobra a Duna-palota szoborfülkéjében (Gerő Katalin alkotása, fotó: Bartos Gyula)

Nem ez az első eset, hogy Fekete Tamás anyagi áldozatot hoz a magyar zeneművészetért, néhány évvel ezelőtt Bartók Bélának egy  hasonlóképpen bronzból készült egészalakos szobrát ajándékozta a torontói oktatási intézménynek. "Beleszerettem Varga Imre Bartók-szobrába, és a személyes ismeretségnek is köszönhetően meg tudtam szerezni a szobor ötödik példányát, ami bronzszobroknál az utolsó eredetinek számít. Ezt ajándékoztam körülbelül 5 évvel ezelőtt a torontói konzervatóriumnak" - magyarázta Fekete Tamás. A Liszt-szobor ötletét a konzervatórium magyar származású rektora, Peter Simon vetette fel neki a Bartók-szobor átadásakor. A nagy romantikus komponista bronz-másának elkészültében nagy segítséget nyújtott öccse, Fekete Márton is.

Fekete Tamás 1956-ban hagyta el Magyarországot, emigrációjának története kapcsán felidézte Boross Péterrel való barátságát is. "Péter gimnáziumi osztálytársam volt. Azt szoktam mondani, hogy én csináltam belőle miniszterelnököt, a József nádor téren ugyanis volt egy beszélgetésünk '56 novemberében. Péter azt mondta, menjünk el innen, én azt: nem szabad elmenni. Aztán én elmentem, ő maradt."