Emőke

Haydn: f-moll "A szenvedély" szimfónia

2014.12.04. 07:30

Programkereső

"Az 1768-ban keletkezett szimfóniát - mint annyi más esetben - , csak jóval később látták el a 'Szenvedély' alcímmel, ez azonban jól illik e viharos temperamentumú, sötét tónusú zenére."

A fenti idézet forrása a Pándi Marianne-féle Hangversenykalauz. Folytassuk tovább a szimfóniát bemutató idézet olvasását, ugyanis további érdekességekre lelhetünk: "Mindjárt a bevezető Adagio meglepetést kelt, mivel nem puszta előhang a szokásos szimfónia-nyitó tételhez, hanem önálló lassú tétel, amelyet egymás után három gyors tétel követ. A klasszikus négytételes formákban megszokott lírai pihenő, a mozgalmasabb tételek között szemlélődésre késztető Adagio ebből a műből hiányzik. A művet indító Adagio borús és patetikus zenéje után izgatott, hajszolt Allegro következik, amely monotematikus és kontrapunktikus szerkesztésű. Ebben a szimfóniában a Menüett sem a megszokott, vaskos humorú tánc, inkább melankolikus tépelődés - úgyszólván ez helyettesíti az elmaradt lassú tételt! A zárótétel baljóslatú drámaisága különös, korai előhírnöke Brahms dallamvilágának."

Joseph Haydn
Joseph Haydn

A bécsi klasszikusokkal foglalkozó sorozatunkban eddig hangsúlyosan jelent meg az f-moll hangnem: a múlt heti Schubert f-moll fantázia és a tegnapi f-moll "Appassionata" szonáta után hallgassuk meg Haydn azonos hangnemű szimfóniáját Fischer Ádám vezényletével: