József, Bánk

Liszt és a zsidó kultúra kapcsolata

2014.12.04. 15:31

Programkereső

Áthallások – Dávid zsoltárai címmel ad hangversenyt a Szent Efrém Féfikar december 11-én az Óbudai Társaskörben.

Liszt életművében a férfikari zsoltárok rendkívül változatos képet mutatnak; a műfaj végigkísér a szerző különböző korszakain (s egyben lelki vándorlásain) 1848-49-től - a 116. zsoltár keletkezésétől - egészen a De profundis-ig (1883-86), vagyis haláláig. Az alkalmazott zeneszerzői technikák tárházán túl az alapvetően hangszeres gondolkodást közvetítő kompozíciós stílus határozott jelenléte adja a liszti kórusművek varázsát, ami egyúttal nehézség is: ezt a stílust kell az előadónak biztos énektechnikával és makulátlan, de temperált intonációs érzékenységgel megjeleníteni.

Szent Efrém Férfikar
Szent Efrém Férfikar

Salomon Sulzer 19. századi bécsi főkántor és zeneszerző neve még zeneértő körökben is kevéssé ismert. Sulzer 1826-tól majd' fél évszázadig a Seitenstettengasse 4. szám alatti Stadttempel, a bécsi főzsinagóga kántora és a zsinagóga kórusának vezetője, egyben a zsinagógai kóruséneklés hagyományának megteremtője és az istentisztelet zenei gyakorlatának nemzetközi jelentőségű reformátora volt.

A Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar adventi koncertjén közreműködik Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora (basszus), Komáromi Márton (tenor), Laborfalvi Soós Béla (basszbariton) és Király Csaba zongoraművész. Az est folyamán a Zsidó iskolások Budán és Óbudán 1920-1949 című vándorkiállítás is megtekinthető.