Géza

Nyerjen belépőt Balog József zongoraestjére!

2014.12.04. 12:25

Programkereső

Liszt legendás virtuozitásának felülmúlhatatlan bizonyítékát, a romantikus zongorairodalom egyik legmagasabb hegységét - tizenkét csúccsal december 17-én hallhatjuk a Zeneakadémián.

A Transzcendens etűdöket a világ legnehezebb zongoradarabjainak egyikét, amelyet még Liszt maga is felsőbbrendű nehézségű gyakorlatnak aposztrofált legközelebb Balog József előadásában hallhatjuk.

Balog JózsefBalog József (forrás: Óbudai Társaskör)
Balog JózsefBalog József (forrás: Óbudai Társaskör)

A híres Mazeppa, amelyből Liszt később szimfonikus költeményt is írt, a sejtelmes Lidércfény, a Beethoven-szimfónia nyomán született büszke Eroica, az őrült Vad hajsza, a legszebb Chopin-noktürnöket idéző Ricordanza és a már Debussy hangját sejtető Esti harmóniák - és másik hat, nem kevésbé lenyűgöző zongoradarab. Mindez egy kivételesen érzékeny és boszorkányos virtuozitású zongoraművész, Balog József tolmácsolásában kivételes zenei élményt ígér.

Jegyek korlátozott számban kaphatók a Port.hu-n.

Balog József, a fiatal pianista-tehetség zenész családban született 1979-ben Budapesten. A Liszt Akadémián kitűnő minősítéssel diplomázott Jandó Jenő osztályában. Számos hazai és nemzetközi versenyen nyert díjakat. Hungaricum című szólólemeze 2005-ben elnyerte a Nemzetközi Liszt Ferenc Hanglemezverseny Nagydíját. Ugyanebben az évben Fischer Annie-ösztöndíjas lett. Gazdag klasszikus repertoárja mellett szívesen játszik ritkábban megszólaló és jazz-ihlette darabokat is, nevéhez számos kortárs mű bemutatója fűződik. Legutolsó szólólemeze Liszt on Erard címmel jelent meg 2012-ben, amit lelkes kritikusi fogadtatás követett. Három kontinens több mint húsz országában koncertezett már kamarazenészként és szólistaként egyaránt. Olyan híres koncerttermek fellépője volt, mint például az Amszterdami Concertgebouw, a Szentpétervári Filharmónia, a londoni Kensington Palace, vagy a bécsi Konzerthaus.

Kérdésünk: Hány egységből áll Liszt: Transzcendens etűdök című kompozíciója?

A helyesen válaszolók közül öten partnerükkel ellátogathatnak Balog Józseg december 17-i koncertjére a Zeneakadémiára.