Aladár, Álmos

Igazi világsztár Miskolcon

2014.12.05. 15:23

Programkereső

A kor lelke címmel ad koncertet Várdai István gordonkaművész a Miskolci Szimfonikus Zenekarral december 11-én a miskolci Művészetek Házában.

Az emberi természet még a legsötétebb "éji homályban" is a szabadság után kiált, szakadatlanul keresi, harcol érte, fölmagasztalja. A szabadság eszméje meghatározza mindennapjainkat, nem csoda hát, hogy igazi zenei remekművek megírására is inspirált. A Miskolci Szimfonikus Zenekar december 11-i hangversenyét a szabadság eszméje hatja át: felcsendül Beethoven Egmont nyitánya, mely az 1956. évi forradalom legfőbb zeneműveként a magyar emberek szabadságvágyának is emléket állít. Beethoven III. "Eroica" szimfóniájával Napóleon szellemét is megidézik, majd pedig a sztálini diktatúrában alkotóként oly sokszor megalázott Dmitrij Sosztakovics II. gordonkaversenye kiált a szabadság után Várdai István csellóművész tolmácsolásában.

Várdai István (Fotó: Böröcz Balázs)
Várdai István (Fotó: Böröcz Balázs)

Nem túlzás azt állítan, hogy az ifjú művész személyében egy igazi világsztárt köszönthet Miskolcon a közönség, hiszen debütált többek között a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban, megnyerte a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny fődíját és különdíját is. A számos versenygyőzelem, a nagy presztízsű koncertek és nemzetközi elismerések miatt a fiatal csellista mind a szakmai, mind pedig a közönség és a sajtó érdeklődésének középpontjában áll, manapság többnyire külföldön lép föl. Nemrég első díjat nyert a müncheni ARD Nemzetközi Csellóversenyen, melynek rangját mutatja, hogy a korábbi győztesek között olyan nevek találhatók, mint a zongorista Mitsuko Uchida, vagy a hegedűs Christian Tetzlaff.

A december 11-i koncert a Művészetek Házában azért is különlegesnek ígérkezik, mert a fiatal művész közismert technikai tudásáról, lemezminőségű előadásairól és karizmatikus előadásmódjáról is. A hangversenyen Gál Tamás, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője vezényel majd.