Gerzson

A Szentlélek hárfája

2014.12.07. 06:48

Programkereső

A Karácsony közeledtével a Szent Efrém Férfikar az év legmozgalmasabb időszakához érkezett. Az együttes vezetőjével, Bubnó Tamással a fellépésekről, az adventi készülődés hagyományairól és a kórus helyzetéről is beszélgettünk.

- A férfikar elnyerte a Magyar Örökség-díjat és kiérdemelte a Budapest Márka címet. Mit jelentenek ezek a visszajelzések?

- "Mindössze" annyit, hogy érdemes tovább dolgozni, kutatni, énekelni, bemutatni azt a területet, - a bizánci és a magyar férfikari kultúrát - amin immár tizenkét éve munkálkodunk. Mindkét díj büszkeséggel tölt el, tartást ad, de egyúttal felelősséget is ró ránk. Nem énekelhetünk többé gyengén, nem azt várják tőlünk. Mindezek ellenére október végén mégis kivett minket az EMMI a kiemelt kórusok közül, ami azt jelenti, nem jár többé éves támogatás. A döntés jogszerű, minden más szempontból azonban érthetetlen és méltatlan.

Bubnó Tamás
Bubnó Tamás

- A Karácsonyi időszak minden évben hosszú és tartalmas. Hogyan lehet összeegyeztetni a nyugati és a pravoszláv Karácsonyvárás hagyományait?

- Nekünk, bizánci keresztényeknek hathetes az adventünk, így mi már négy hete kántálunk, gondolunk a Megváltó eljövetelére, imádkozunk, örülünk, böjtölünk - amikor nyugati rítusú testvéreink elkezdik azt. De persze nem a mennyiség a döntő, hanem az, hogy valóban foglalkozzunk a lelkünkkel is, és egymással is, nagy szükségünk van rá. Krisztus születése, a Megváltó várása minden hívőnek ugyanazt jelenti. Hogy aztán kelet és nyugat egyházai, nemzetei ezt milyen szokásokkal ruházzák fel, az adja ki a gyönyörű sokszínűséget.

- Milyen koncertekkel készülnek az adventi időszakban?

- Mikuláskor Tokajban, másnap Csömörön lépünk fel. December 11-én, Óbudán Liszt-zsoltárokat adunk elő, majd Sebestyén Mártával éneklünk a Zeneakadémián. Két nappal később a Danubia Zenekarral közös Schubert-esten éneklünk a BMC-ben. December 14-én Győrben, másnap pedig a Bókay Klinika gyermekeinek dalolunk. 18-án a világhírű orgonistával, Hans-Ola Ericcsonnal lépünk föl a Müpa-ban, a sort a Budaörsi Adventtel zárjuk 20-án. Az ünnep után december 28-30 között a Westminster Napokat tartjuk a BMC-ben. Sűrű? A december mindig ilyen a számunkra, de szeretjük!

Szent és profán - Bubnó Tamás
Szent és profán - Bubnó Tamás

- Az együttes Szír Szent Efrémről kapta a nevét. Mit üzen adventkor a Szent legendája?

- Kortársai a IV. században a Szentlélek hárfájának nevezték. Karizmatikus egyénisége "sok embert vezetett vissza az igaz útra." Habár nagy a kísértés, kedvenc sorom az Efrém-imából: "Uram, ne engedd hozzám a jóravaló restség, könnyelműség, pénzvágy és megszólás szellemét..."

- A pravoszláv Karácsony ünnepén a Georgij Szmirnov zeneszerző-karnagy vezette Orosz Ortodox Szólistákkal lépnek fel.

- Szmirnovék remek muzsikusok és csodás hangok. Január 11-én délben érkeznek meg Rigából. Este Csesznokov és Rachmaninov műveit valamint szláv kántáló énekek adunk elő közösen.

Szent Efrém Férfikar
Szent Efrém Férfikar

- Volt olyan különleges Karácsony, amelyet sosem felejt el?

- A Borsod megyei Homrogdon telt az első húsz Karácsonyom: kántálás végig a falun, utána finom vacsora, majd megjött a Jézuska. Ezek után rendszeresen felmentünk a görögkatolikus templomba, hogy több százan együtt énekeljük: Velünk az Isten!  Felejthetetlen élmény. A legörömtelibb 1981 Karácsonya volt a háromhetes Marci fiammal. A legszomorúbb 1987 Karácsonya volt, édesapám előző este hagyott itt minket.

 

- Ön hogyan ünnepli a Karácsonyt?

- A menü: fokhagymás vajas kalács, töltött tojás, rántott hal, káposztaleves, és bobajka. Otthon ez volt a szokás, s ezt tartjuk azóta is. Arra kell vigyáznom, hogy mindenből csak módjával, de ez a fejedelmi a menü csak egyszer, Karácsony vigíliáján van, így nehéz ellenállni. A legnagyobb ajándék az ünnepi együttlét a templomban, otthon, a családban, s persze a fa alatt is mindig akad valami meglepetés.