Géza

Beethoven: cisz-moll vonósnégyes

2014.12.08. 06:48

Programkereső

Sorozatunk egy korábbi cikkében már tettünk említést Beethoven utolsó alkotói korszakáról, amely 1818-tól 1827-ben bekövetkezett haláláig tartott. Ekkor született az utolsó öt nagy vonósnégyes is.

Ismét Papp Viktor Beethoven könyvét hívjuk segítségül: "Az op. 127-et (az utolsó öt nagy közül az első - a szerkesztő megjegyzése) az előző vonósnégyestől tizennégy év választja el, tehát olyan meglepően hosszú szünet, amilyet Beethoven egy műfajának történetében sem találunk. (...) Az 1824. év tavaszától 1826 végéig, halálos betegen, egyedül a vonósnégyes foglalkoztatta. Öt olyan vonósnégyest írt, melyek már külsőleg, terjedelemben s felépítésük bonyodalmasságával is mutatják, hogy itt a mesterek mestere a művészeten felülemelkedő elvont zenei nyelvezettel sírja széléről visszabeszélő legszentebb kinyilatkoztatásait zárta ütemekbe. 'Talán legmélyebb művei ezek - mondja Romain Rolland - melyeket szinte a vérével írt.'"

Beethoven
Beethoven

Ezek közül a művek közül a középső az opus 131-es, cisz-moll kvartett, amelyet Wagner minden vonósnégyes legnagyobbikának tartott. "Talán a legszomorúbb, amit valaha hangokkal kifejeztek." - mondja Wagner. Hallgassuk meg a teljes művet: