Mátyás

A kamarazene ünnepe a Zeneakadémián

2014.12.09. 18:15

Programkereső

Steven Isserlis gordonkaművész zongorista partnere Várjon Dénes lesz december 12-én a Liszt Ferenc téri zenepalota Nagytermében.

Koncertnaptárát látva ki gondolná, hogy húszévesen még nem tudta, elindul-e valaha a karrierje, és hogy a mai napig minden fellépése előtt izgul Steven Isserlis? Idén tavasszal hatalmas sikerű, teltházas koncertet adott az angol csellistafenomén Várjon Dénes és Joshua Bell társaságában. Isserlis és Várjon ezúttal duóban fogják újra elkápráztatni a közönséget, a káprázat azonban sohasem a külsőséges virtuozitásra vonatkozik az ő esetükben, hanem a mélyen megélt zeneiségre, amit a különleges műsorösszeállítás is tükröz.

Várjon Dénes és Steven Isserlis
Várjon Dénes és Steven Isserlis

A koncertet indító Schumann-, illetve az azt záró Brahms-művön kívül csupa ritkaságot hallhat a Zeneakadémia közönsége. Gabriel Fauré, a francia századforduló legendás alakjának 1917-es, kései csellószonátája (az ekkor már szinte teljesen süket mester érzékenyen klasszicizáló alkotása) éppúgy felfedezésre vár itthon, mint a 20. századi amerikai zenetörténet egyik legsikeresebb, mára szinte teljesen feledésbe merült alakjának, Ernest Blochnak A zsidó életből címet viselő sorozata. Ami pedig Kurtág György miniatűrjeit illeti: minden alkalom ünnep, amikor ilyen jelentős művészek előadásában szólalnak meg ezek a darabok, amelyek néhány perces formákba képesek belesűríteni az élet teljességét, egyetlen gesztusban képesek karnyújtásnyi közelségbe hozni az egész univerzumot.

A december 12-ei koncert részletes műsorát, illetve az internetes jegyvásárlási lehetőséget ide kattintva találhatja meg!