Alfréd

Die Nacht – Eckhardt Gábor ajánlója

2014.12.09. 14:26

Programkereső

Der Morgen, der Tag, die Nacht – ez a tematikája a Danubia ősszel induló Schubert-ciklusának. A Budapest Music Centerben színpadra kerülő három hangversennyel a zenekar nagysikerű Beethoven-sorozatát folytatjuk. A sorozat befejező darabját december 13-án hallhatják.

A koncertet Eckhardt Gábor, a sorozat házigazdája ajánlja: "A három részből álló őszi sorozat középpontjában álló bécsi mester portréja egy képzeletbeli nap nyomán rajzolódik ki. Ahogy megszoktuk, ízelítőt kaphatunk a változatos összetételű kamarazenei, valamint vokális és nagyzenekari műveiből, a kezdeti lépésektől az érett kompozíciókig. A közismert, népszerű művek mellett zenei csemegék, ritkaságok tarkítják a műsort. Különösen érdekesnek ígérkezik az utolsó hangversenyen felhangzó dalok zenekari kíséretes változatai. Ezt még Schubert sem hallhatta!

Eckhardt Gábor
Eckhardt Gábor

Egy virtuális napot járunk körbe. (...) Az Est, az éjszaka - a társasági élet időszaka, a Schubertiádák, a szalonok reflektáló világa, a középpontban mindig a mesterrel. Szellemi impulzusok keverednek a pillanat ihletettségének elektromosságával. De jelen vannak az éppen ki nem mondott titkok, fájdalmak, csalódások is, vagy az éjszaka hangulata - a versekben. Ezen a hangversenyen a vokális művek dominálnak majd. Schubert élete illanásnyi volt, a sorozat egy napba sűríti portréját, művészetét.

Schubert mindig vendégségbe járt. A közönség is ezt teszi. Ahogy Schubertet is házigazdák fogadták, úgy érezzük, mindez az érdeklődő közönségnek is kijár. Valójában a házi muzsikálás légkörét hivatott ez a sorozat megteremteni. Schubert életének talán legjellegzetesebb közegéről beszélünk. Ha van egy személy, aki képes a közönséget - képletesen - betessékelni a zeneművészet rejtelmeibe, ha mondandójával, stílusával képes a hallgatóságot kíváncsivá tenni a rejtett zenei mintázatokra, ha előadóművész és közönség között fel tudja oldani a távolság adta feszengést, ha képekkel és szavakkal otthonossá tudja varázsolni a hangversenytermet, akkor elmondhatja magáról, hogy igazi házigazda."