Sándor, Ede

Schubert: d-moll "A halál és a lányka" vonósnégyes

2014.12.09. 07:29

Programkereső

Liszt szerint Schubert a valaha élt legköltőibb zenész. És ennek a költői zeneszerzőnek egyik legnagyszerűbb alkotása a d-moll vonósnégyes.

"A három utolsó vonósnégyes között a d-moll kvartett a középső helyet foglalja el. 1824. március 31-én említi Schubert Leopold Kupelwieserhez írt levelében: '...Ami a dalokat illeti, kevés újat írtam, ellenben többféle hangszeres dologgal megpróbálkoztam, ugyanis komponáltam két vonósnégyest és egy oktettet, de még egy vonósnégyest akarok írni és egyáltalán, ezen az úton szeretném előkészíteni a nagy szimfóniát...' Az aláíráshoz mellékelt utóiratban közli, hogy május elején Esterházyékkal Magyarországra megy.

Franz Schubert
Franz Schubert

A d-moll vonósnégyes komponálása 1824 márciusától 1826 januárjáig tartott. Alig hogy elkészült, Josef Hauer vonósnégyese nyomban elkezdte a mű próbáit. Schubert, akinek alig maradt ideje a szólamok leírására, a próbák alatt még változtatott a kompozíción: az első tételt lerövidítette, és egyéb részleteket is módosított. Februárban, több ízben is előadták a vonósnégyest különféle magánlakásokban. Az a-moll kvartett szerencsés csillagzata azonban nem kísérte tovább a zeneszerzőt: a d-moll vonósnégyes megjelenését nem érhette meg. Nyomtatásban első ízben 1831-ben került forgalomba a darab. A köztudatban 'A halál és a leányka' alcímmel szerepel, mivel variációs második tételében Schubert ezt a dalát dolgozta fel." Hallgassuk meg a teljes művet: