Klaudia

Díjazták a Zeneakadémia felújítását

2014.12.11. 08:30

Programkereső

Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjjal ismerték el a Zeneakadémia felújítását, az elismerést december 10-én adták át Budapesten.

A Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) Magyar Tagozata a Magyar Ingatlan Szövetséggel közösen idén 16. alkalommal hirdette meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása, bemutatása a közönségnek és a kiemelkedő alkotások megjutalmazása. Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnöke szerint elsősorban a Liszt Ferenc téri főépület felújítását ismerték el a díjjal, de értékelték az épület előtti tér rendezését, az új, Wesselényi utcai épület létrehozását, valamint azt is, hogy mindkét helyszínen hozzájárultak a közvetlen környék felfrissüléséhez, megújulásához.

Zeneakadémia - Nagyterem
Zeneakadémia - Nagyterem

A zsűri értékelte a felújítás komplex jellegét is. Lakatos Gergely szerint ez főleg abban áll, hogy a főépület hármas - oktatási, kulturális és turisztikai - funkciót lát el, és ezek a napi beosztásban bizony konkurálhatnak egymással, amit kezelni kellett. Az új, Wesselényi utcai épületbe telepítették át az oktatási funkció egy részét, valamint az adminisztratív munka gyakorlatilag egészét.

A Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj második helyezettje a New York-palota komplexum rekonstrukciója lett, harmadik helyen az Eiffel Palace irodaház végzett. Emellett több kategóriában is kiosztották a díjat, ezek közül a Zeneakadémia felújítása nyerte el a kulturális kategória első díját, valamint az örökségvédelmi kategória megosztott első díját is.

A magyar pályázat célja előkészíteni és elősegíteni azt, hogy a magyarországi ingatlanfejlesztők eredményesen vegyenek részt a FIABCI Prix d'Excellence nemzetközi nívódíj pályázatán. Lakatos Gergely elmondása szerint december végéig kell benyújtani a pályázatot a nemzetközi megmérettetésre, melynek eredményhirdetése májusban várható. A Zeneakadémia az örökségvédelmi kategóriában biztos, hogy indul, a további kategóriákban való indulás lehetőségét még vizsgálják.