Bernadett

Elhunyt José Feghali

2014.12.12. 12:02

Programkereső

A Van Cilburn Zongoraverseny díjnyertes brazil zongoristájára személyi asszisztense talált rá fort worth-i lakásában december 9-én. Az 53 éves művész feltehetően öngyilkos lett.

A Star Telegram információi szerint a Van Cilburn-aranyérmes zongoristával lőtt sérülés végzett, és valószínűsíthető, hogy a fegyvert saját kezűleg sütötte el.

José Feghali (Fotó: Max Faulkner, forrás: www.star-telegram.com)
José Feghali (Fotó: Max Faulkner, forrás: www.star-telegram.com)

José Feghali ötévesen kezdett zongorázni, nyolcévesen pedig már együtt koncertezett a Brazil Szimfonikus Zenekarral, később a londoni Királyi Akadémián tanult. Mindössze 24 éves volt, mikor 1985-ben megnyerte a Fort Worth-ben rendezett Van Cliburn Zongoraversenyt. Ezután óriási sikerrel lépett fel világszerte: megközelítőleg ezer hangversenyt adott a legfontosabb koncerttermekben a Carnegie Halltól elkezdve a Kennedy Centeren át Szingapúrig, és a legjelentősebb szimfonikus zenekarokkal dolgozott együtt. Megvolt a lehetősége arra, hogy bárhol boldoguljon a világban, 1990-ben mégis a Texas Christian University kutatói és tanári állását választotta, mellette a lemeziparban is dolgozott producerként.

Barátai szerint évek óta kezelték depresszióval, ennek ellenére nagy lelkesedéssel készült 2015-ös angliai és brazil turnéjára, amelyet a Van Cilburn-aranyérem 30 éves jubileuma alkalmából szerveztek volna.