Bernadett

Sáry László-művet is játszik a világhírű svéd orgonista

2014.12.12. 09:37

Programkereső

A Müpa karácsonyi koncertjeinek sora, ahogy az az elmúlt évek alatt szinte hagyománnyá vált, az ünnepvárás jegyében kezdődik. Ezúttal Hans-Ola Ericsson svéd orgonista érkezik Európa egyik leggazdagabb orgonakultúrával rendelkező vidékéről, hogy megnyissa az ünnepi eseménysorozatot december 18-án. A koncerten a Szent Efrém Férfikar is közreműködik, és a nemsokára hetvenötödik születésnapját ünneplő Sáry László darabja is fel fog csendülni.

Az 1954-ben született Ericsson neves 20. századi, illetve kortárs zeneszerzők – Luigi Nono, Klaus Huber, Brian Ferneyhough – tanítványa volt, valamint együtt dolgozott olyan nagyságokkal, mint John Cage, Ligeti György és Olivier Messiaen – utóbbi szerző összes orgonaművét lemezre is vette. 2000-től a Svéd Királyi Zeneakadémia tagja, 2011-től a világ egyik legjobb egyeteme, a kanadai McGill Egyetem professzora. A barokk kor szakértője, ő vezette a legjelentősebb svéd barokk orgona felújítását.

Hans-Ola Ericcson
Hans-Ola Ericcson

Számos kuriózumot is tartalmazó műsora a gregoriántól a specialitásának számító kortárs zenéig terjed, a színes programban a karácsony misztériumához kapcsolódó művekből válogat. Egyedi alkalom, hogy ilyen széles időskálából származó művek szólalnak meg Európa leghatalmasabb koncerttermi orgonáján, ráadásul egy magyar kortárs, az újév napján hetvenötödik születésnapját ünneplő Sáry László darabja is felcsendül a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.