Gertrúd, Patrik

Beethoven: Hegedűverseny

2014.12.13. 07:29

Programkereső

Beethoven II. szimfóniája után a szintén D-dúrban írott hegedűversenyét mutatjuk be. A mű 1806-ban készült, és a korszak híres hegedűművésze, Franz Clement rendelte meg Beethoventől.

A bemutató, amelyre szintén 1806-ban került sor a Theater an der Wien színháztermében, vegyes sikert hozott a zeneszerző számára, a közönség lelkesedett, de a kritikusok és a szakmabeliek egy része túlságosan "újszerűnek" ítélte, Beethoven régi stílusát, az I. szimfónia és a megszokott darabok szellemiségét hiányolták. A zenetörténetben nem ritkaság, hogy egy mű a bemutatón nem arat osztatlan sikert. Azóta persze a hegedűverseny elfoglalta méltó helyét a műfaj irodalmában: Tóth Aladár szerint "a hegedűversenyek fejedelme", Pándi Marianne "a klasszikus hegedű-irodalom páratlan remekeként" jellemzi, de talán Szabolcsi Bence fogalmazza meg a legjobban Beethoven című könyvében: "... épp e forrón áradó, s mindig nemes dolce-hang révén lehetett a hegedűverseny műfajának legszebb s legvilágítóbb képviselője."

Beethoven szobra, Bonn
Beethoven szobra, Bonn

Érdemes még egy gondolat erejéig Szabolcsi Bencénél maradni: "...a szimfonikus hangszövet itt nem vitázó felekre, hanem háttérre és előtérre oszlik, a szólista alig több, mint az együttesből ki-kilépő s oda időnként visszaolvadó 'első az egyenlők között', maga a koncert tehát nem annyira 'mérkőzés', mint inkább szövetkezés egy költemény váltakozó előadására." Hallgassuk meg, hogyan "szövetkezett" Yehudi Menuhin, Sir Davis Colin és a London Symphony Orchestra Beethoven hegedűversenyének előadására 1962-ben: