Zsuzsanna

Kínai pedagógust díjaztak a Kodály-módszerért

2014.12.13. 10:30

Programkereső

Kodály Zoltán születésének 132. évfordulójához kapcsolódva, a Kodály-módszer népszerűsítéséért végzett áldozatos munkájáért a Pro Cultura Hungarica díjat vehette át Kao Csien-csin asszony, a Kínai Központi Zeneakadémia zenei nevelés tanszékének vezetője december 12-én Pekingben, a magyar kulturális intézetben.

Az intézet helyisége zsúfolásig megtelt, mert diákok generációi jöttek el tisztelt tanáruk és vezetőjük köszöntésére. A közönséget nagyobb részt három különböző korosztályt képviselő kórusok tagjai alkották, s valamennyien bizonyították is tudásukat, még egy magyar népdalt is előadtak. Mint mondták, nem kis részben Kao asszony jóvoltából valamennyien tudják, ki Kodály Zoltán, mi a Kodály-módszer, és hogy hol van Magyarország. Az ott lévők közül csaknem tízen, immár oktatók, olyanok voltak, akik legalább egy-két évet már eltöltöttek Magyarországon, többnyire Kecskeméten, a Kodály Intézetben.

Szilas Cecília pekingi magyar nagykövet átadja a Pro Cultura Hungarica díjat Kao Csien-csin  asszonynak. (MTI Fotó: Trebitsch Péter)
Szilas Cecília pekingi magyar nagykövet átadja a Pro Cultura Hungarica díjat Kao Csien-csin asszonynak. (MTI Fotó: Trebitsch Péter)

Kao Csien-csin a Sanghaji Zeneakadémián végzett, ahol tanulmányai során a nyugati zenetörténelemre szakosodott. 1988-ban a Kínai Központi Zeneakadémia zenei neveléssel foglalkozó kutatócsoportjának vezetője lett. Tanszékén ötéves alapozó oktatás keretében többek között a Kodály-módszeren alapuló oktatást alkalmaznak. Számos magyar zenepedagógiai munkát fordított kínaira, illetve szerkesztett, nagy figyelemmel tanulmányozta és terjesztette a Kodály-módszert.

A díjat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adományozta Kao Csien-csinnek még az év elején, most pedig Szilas Cecília pekingi nagykövet adta át a kitüntetettnek. Az eseményen jelen volt és méltatta Kao asszony munkásságát Ting Vej kulturális miniszterhelyettes és Vang Ce-Csao, a kínai konzervatórium rektora. A kitüntetettet üdvözölte Szőcs Géza kormánybiztos is, aki - mint fogalmazott - egy kultúrdiplomáciai misszió keretében tartózkodik a kínai fővárosban. Az esemény házigazdája Buslig Szonja Andrea volt, a kulturális intézet igazgatója.