Klaudia

Beethoven: Missa Solemnis

2014.12.14. 07:30

Programkereső

"Szívből jött, találjon is utat a szívekhez" - írta Beethoven a Kyrie fölé. A "Beethoven D-dúr sorozatot" lezáró darab a Missa Solemnis, amelyet Beethoven legtökéletesebb művének tartott.

Sorozatunkban a kései vonósnégyesek kapcsán már foglalkoztunk Beethoven utolsó alkotói korszakával. A Missa Solemnis is ebben a korszakban keletkezett: Beethoven 1818-ban fogott munkához és 1823-ban készült el a mű végleges formájában. Ebben az öt évben a Missa Solemnisen kívül csak három zongoraszonátát írt.

Beethoven
Beethoven

Tóth Dénest idézzük: "Nagy lelki magányosságban, betegséggel, anyagi, családi gondokkal küzdve fogott neki Beethoven kései alkotói periódusának egyik legjelentősebb művéhez, a Missa Solemnishez. A gigászi építmény koncepciójában, méreteiben, kifejezőerejének fenségében joggal hasonlítható Michelangelónak a Sixtus-kápolna falaira festett freskóihoz. (...) A Missa-t nem megbízásra írta, hanem belső indításból. A megérlelődött mondanivalók kikívánkoztak a lelkéből." A bécsi klasszikusokkal foglalkozó sorozatunk harmadik hetét, amely egyben Advent harmadik vasárnapja is, Beethoven e nagyszerű alkotásával zárjuk. Köszönjük kedves Olvasóink egész hetes figyelmét, és jó pihenést kívánunk!