Benedek

Haydn: A teremtés

2014.12.15. 07:30

Programkereső

Haydn A Teremtés című műve az oratóriumirodalom egyik kiemelkedő alkotása. Peter Salomon, Haydn első angliai útjának szervezője, mutatta meg a zeneszerzőnek Thomas Linley költő szövegét (The Creation of the World, A Világ teremtése), amely John Milton Elveszett paradicsom című műve nyomán született.

Jospeh Haydn (Thomas Hardi képe)
Jospeh Haydn (Thomas Hardi képe)

Ezt a szöveget már Händel is megkapta korábban, de ő túl aprólékosnak, részletezőnek találta, ezért nem foglalkozott vele. Haydnt viszont éppen a részletesen megírt természeti képek ragadták meg, ezért hazavitte magával Bécsbe. Haydn 65 éves volt, amikor nekilátott az oratórium komponálásához, három évig dolgozott rajta, végül 1798-ban fejezte be. Ősbemutatója még ebben az évben, április 29-én volt a bécsi Schwarzenberg-palotában, meghívott hallgatóság előtt. A nyilvános bemutatóra a bécsi Kärtnertor színházban 1799. március 19-én került sor - hatalmas sikerrel. Érdekességképpen említjük meg, hogy a Bécsen kívüli első előadás 1800. március 8-án volt Budán, a művet maga Haydn vezényelte József nádor és Alekszandra Pavlovna Romanova esküvői-születésnapi ünnepségei keretében. A teljes mű Eugen Jochum vezényletével:

Advent negyedik hetén egy részletet külön szeretnénk kiemelni a műből. Sorozatunkban már többször foglalkoztunk a hangnemek szimbolikus jelentésével, így például a d-moll démoni jellegével a Requiem vagy a Don Giovanni kapcsán, vagy akár említhetnénk a D-dúrt, ha a múlt heti "ragyogó" Beethoven művekre gondolunk: II. szimfónia, Hegedűverseny, Missa Solemnis.

A C-dúr akkord nagyon sok műben a fényt, a világosságot, a teljességet jelenti: Bartók Kékszakállú operájában az ötödik ajtónál jelenik meg a grandiózus C-dúr akkord, Haydn A teremtés című oratóriumában pedig akkor, amikor elhangzik: "Legyen fény!"