Klaudia

Bach utóda Budapesten

2014.12.27. 13:03

Programkereső

A világhírű virtuóz, Bach lipcsei Tamás-templomának főorgonistája, Ullrich Böhme ad Bach-hangversenyt Budapest legszebb barokk orgonáján, a Batthyány téri Szent Anna templomban, 2015. május 5-én este fél 8-kor.

Böhme professzor Szászországban született 1956-ban. Tanulmányait a drezdai egyházzenei főiskolán, majd a negytekintélyű lipcsei Mendelssohn Konzervatóriumban végezte. 1983-ban nevezték ki Bach zenei utódaként a lipcsei Tamás-templom főorgonistájának és zenei vezetőjének, ahol a zeneszerző-óriás 1723-tól 1750-ig bekövetkezett haláláig volt egykor a templom kántora.

Ulrich Böhme
Ulrich Böhme

Böhme professzor munkája roppant sokrétű: minden vasárnap ő ül a Tamás-templom nagyorgonájánál az istentiszteleteken, orgonistája a 800 esztendős, s így a világ legrégebbi alapítású zenei együttesének, a Tamás-templom legendás fiúkórusának, professzora a lipcsei konzervatóriumnak, miközben koncertezik szerte a világban - kizárólag hetente keddtől csütörtökig, ugyanis harminc esztendő alatt soha nem maradt távol hétvégén a Tamás-templom istentiszteleteitől. Igazgatója a Lipcsei Bach Orgonafesztiválnak , és állandó zsűritagja a legrangosabb nemzetközi orgonaversenyeknek. Játékáról így vallott Varnus Xaver: „Ullrich Böhme a kor legnagyobb Bach-előadói közé tartozik, aki harminkét esztendeje minden nap ott ülhet Bach sírja felett a Tamás-templomban, s kettejük intim barátsága művészetén is érződik: csodálatos érzékenységgel bírja szóra a muzsika fejedelmét."