Bernadett

A Bahamákon is közvetítik az újévi koncertet

2014.12.30. 10:55

Programkereső

Idén újra Zubin Mehta áll a Bécsi Filharmonikusok élére az együttes híres újévi koncertjén, amely ezúttal a karmester munkássága mellett két bécsi egyetem és a város körútja, a Ring évfordulója előtt is tiszteleg.

A 78 éves dirigens 1990, 1995, 1998 és 2007 után idén ötödször áll a bécsi Musikvereinben megrendezett újévi koncert karmesteri pódiumán. A hangversenyt felvezető december 29-ei bécsi sajtótájékoztatón elmondta: először az 1960-as évek elején hallgatta a koncertet, egy állóhelyről, "ahogyan most is: még mindig állok".

Zubin Mehta
Zubin Mehta

Mehta már a húszas évei közepén, tehát 1961 körül is vezényelte a Bécsi Filharmonikusokat. Szoros szálak fűzik a városhoz, itt végezte zenei tanulmányait is. "Az én zenei világom a két bécsi iskolát öleli fel, Haydntól Alban Bergig, sőt, egészen Anton Webernig. Természetesen ezen a két nagy korszakon kívül eső zeneszerzők műveivel is nagy szeretettel foglalkozom időnként, de alapvetően Bécs zenéje az én világom" - fogalmazott a magyar közmédiának adott interjúban szeptemberben, mielőtt a Művészetek Palotájában fellépett az Izraeli Filharmonikusok élén.

A bécsi újévi koncert középpontjában a hagyományoknak megfelelően idén is a "Strauss-dinasztia", azaz idősebb Johann Strauss és három fia, ifjabb Johann, Josef és Eduard Strauss művei állnak, de Franz von Suppé, valamint az "Észak Straussának" is nevezett dán komponista, Hans Christian Lumbye darabjait is műsorra tűzték. A zenekar zárásképpen hagyományosan a Kék Duna keringőt és a Radetzky-indulót játssza.

Zubin Mehta
Zubin Mehta

A hangverseny három évforduló előtt is tiszteleg: a Bécsi Egyetemet 650, a Bécsi Műszaki Egyetemet 200 éve alapították, az osztrák főváros híres körútját, a Ringet pedig 150 évvel ezelőtt avatta fel Ferenc József császár. A koncertet a világ 90 országában, köztük idei újdonságként a Bahama-szigeteken is közvetítik, a szervezők több mint 50 millió nézőre számítanak.