Ágnes

Vonós sztártanárok és fiatal tehetségek élesben

2015.01.06. 15:55

Programkereső

Szabadi Vilmos, Szenthelyi Miklós, Onczay Csaba, Bársony Péter és tanítványaik lépnek fel a Zeneakadémia Nagytermében február 15-én.

A tanár-tanítvány kapcsolatok hosszú során át öröklődő szellemiség ma is eleven az intézmény Vonós Tanszékén, hiszen a műhelyt 1886-tól vezető Hubay Jenő - aki Joachim József egykori tanítványa volt - külföldi tapasztalatait felhasználva önálló gondolkodásra nevelte növendékeit, nagy gondot fordított a vonókezelésre, annak könnyedségére és kidolgozottságára. Iskolájának neveltjei, Szigeti József, Geyer Stefi, Székely Zoltán, Végh Sándor vagy Varga Tibor azonnal felismerhetőek voltak intenzív, széles, nagyívű és kifejező hegedűhangjukról. A magyar hegedűsök családfájához kötődő, tudásukat később mestereként továbbadó tanítványok öröksége napjainkban is elevenen él a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ugyanakkor az is természetes, hogy nem elég a Hubay-iskola hagyományait a tantermekben ápolni. A jövő vonós virtuózainak a nyilvános szereplés mesterfogásait is el kell sajátítaniuk, s a színpadi rutin megszerzésében a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának produkciói és a nyilvános vizsgák mellett a Vonós Tanszék oktatóival közös nagyszabású gálakoncert páratlan lehetőségnek számít, hiszen - ahogy a sorozat címe is mutatja - élesben adhatják át a mesterek tudásuk legjavát tanítványaiknak, a növendékeknek szellemi és művészi támogatást, a közönségnek pedig felejthetetlen koncertélményt nyújtva.

Zeneakadémia - Vonós hallgatók (fprrás: Zeneakadémia, fotó: Mudra László)
Zeneakadémia - Vonós hallgatók (fprrás: Zeneakadémia, fotó: Mudra László)

J. S. Bach, Dvořák, Liszt, Hindemith, Kodály, Ysaÿe, Dohnányi és Ligeti népszerű és ritkán hallható remekművei szólalnak meg - részben izgalmas átiratokban Zeneakadémia nemzetközi hírű professzorai, illetve a már szólistaként is szárnyaikat próbálgató hallgatók előadásában.

Az esten a tanszékvezető, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapítója, művészeti vezetője, szólistája és karmestere, Szenthelyi Miklós is közreműködik. A 2014 végén a Virtuózok tehetségkutató ötletgazdájaként és zsűrielnökeként is feltűnést keltő hegedűművész-tanár maratoni koncertjeivel - bár nem ez volt legfőbb célja - a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült. Pódiumra lép a két MIDEM elismeréssel is büszkélkedő Szabadi Vilmos hegedűművész, aki nemcsak a világ vezető koncerttermeiben, de egyetlen magyarként Solti György nyolcvanadik születésnapi koncertjén is játszhatott a Buckingham Palotában. A csellista növendékek játékához az Indiana University Nyári Vonós Akadémiájának állandó vendégprofesszora, az Európában, az Egyesült Államokban és Japánban is mesterkurzusokat tartó Onczay Csaba gordonkaművész csatlakozik, a mélyhegedűsök képviseletében pedig a Hubay összes brácsaműveit pár éve lemezre vevő és tavaly a New York-i Carnegie Hallban is bemutatkozó Bársony Péter lép fel. A művésztanárok oldalán a Zeneakadémia legkiválóbb vonós hallgatói olyan nagyságok nyomába léphetnek február 15-én a Nagyterem pódiumán, mint David Ojsztrah, Yehudi Menuhin, Isaac Stern vagy Jascha Heifetz.