Bernadett

Bruckner - Szépség és hit

2015.01.07. 12:48

Programkereső

Az Óbudai Danubia Zenekar január 13-án tartja őszi évadának zárókoncertjét a Zeneakadémián.

A Szépség és hit az őszi évad igazi, klasszikus értelemben vett zárókoncertje lesz. A koncert címét az osztrák zeneszerző, Bruckner ihlette, aki nagyon mélyen hívő ember volt. Bruckner VII. szimfóniája, mely a január 13-i koncerten elhangzik, a klasszikus szimfonikus repertoár egyik csúcspontja, a zeneszerző egyik legtöbbet játszott, legnépszerűbb műve. Wagner haláláról emlékezik meg benne a 2. tétel gyászzenéjében, és az ehhez szükséges „Wágner-tubák" külön izgalmassá és egyedivé teszik ennek a szimfóniának az előadását. Ezen túl pedig a zenekar számára is nagy kihívás a mű eljátszása.

A koncerten elhangzó másik mű - Nielsen hegedűversenye - kuriózum, hiszen az ő művei nagyon ritkán hangoznak el Dánián kívül, Magyarországon szinte egyáltalán nem ismerik, pedig fantasztikus zeneszerző és nagy szimfóniaszerző volt - Brucknerhez hasonlóan. Nielsen a dánok nemzeti zeneszerzője; születésének éppen 150. évfordulója lesz 2015-ben.

A hegedűverseny szólistája a világhírű hegedűművész, Zalai Antal ötéves korában kezdte klasszikus zenei tanulmányait Budapesten. Diplomáját a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban szerezte 2009-ben, Sebestyén Katalin tanítványaként. Brüsszeli tanulmányait megelőzően Dénes László, Komlós Péter és Jozef Kopelman irányítása alatt képezte magát Budapesten. Emellett részt vett Isaac Stern, Pinchas Zukerman, Erick Friedman, Varga Tibor, Lewis Kaplan és Pauk György mesterkurzusain.

Tizenöt éves korában nemzetközi ismertséget szerzett Bartók: I. hegedűversenyének előadásával, a budapesti Zeneakadémia Nagytermében, Yehudi Menuhin 80. születésnapjának tiszteletére rendezett hangversenyen. Karrierjének fejlődése során olyan karmesterekkel működött együtt, mint Fabio Luisi, Paavo Järvi, Yoel Levi, Lawrence Foster, Gilbert Varga, Shlomo Mintz, Ludovic Morlot, Laurent Petitgirard, Enrique Bátiz Campbell és Takács-Nagy Gábor.

Az Egyesült Királyságban 2008-ban debütált, ahol Glazunov hegedűversenyét adta elő a Royal Liverpool Philharmonic vendégeként, Ludovic Morlot vezényletével. Ugyanezt a versenyművet játszotta berlini bemutatkozásakor is, a Deutsches Symphonie-Orchester szólistájaként a Berlini Filharmóniában.

2010 áprilisában Zalai a bécsi közönségnek mutatkozott be a Bécsi Szimfonikusok hagyományos "Bécsi Tavasz" gálakoncertjének egyedüli szólistájaként a bécsi Musikverein Aranytermében, Fabio Luisi vezényletével. Szólóesteket adott többek közt a New York-i Carnegie Hall kamaratermében, a washingtoni Kennedy Központ Terrace Theater termében, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium Nagytermében, a genfi Victoria teremben, a brüsszeli Királyi Konzervatórium Nagytermében és a vancouveri Chan Művészeti Központban.

Vezényel: HÁMORI MÁTÉ

Közreműködik: ZALAI ANTAL (hegedű)

Program: Nielsen: Hegedűverseny

Anton Bruckner: VII. szimfónia