Zelma, Rajmund

Újabb dalok a Kispipából

2015.01.12. 13:04

Programkereső

Fesztbaum Béla szerkesztésében és előadásában, a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar közreműködésével emlékezhetünk a 125 éve született Seress Rezsőre január 22-én este az Óbudai Társaskörben.

125 éve született a különös sorsú magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzője, Seress Rezső.

Ezen az estén dalainak segítségével a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar és Fesztbaum Béla közösen idézi meg ezt a jellegzetesen pesti alakot, a „füttyös muzsikust", a „kis Seresst" aki szinte soha nem hagyta el szeretett hetedik kerületét és évtizedekig volt meghatározó szereplője a pesti éjszakának. Egyedi humora és keserédes melankóliája lett a védjegye, dalai fájdalmasan ismerősek. Egyszerre idézik a kort, a 30-as, 40-es évek mozgalmas, tragikus pillanatait és válnak azóta is mindenkor aktuális szívüggyé, vigasztalóvá, útitárssá.

Seress Rezső
Seress Rezső

Zongorázni igazán nem tudván, fél kézzel pötyögve, rekedtes hangján adta elő számait, melyek egytől egyig igazi slágerré váltak: Csak átutazó vagyok itt a Földön, Szeressük egymást gyerekek, Az élet egy nagy csodálatos semmi...

Vendégkönyvébe dedikált az egész 20. század, Toscaninitől a walesi hercegen át Louis Armstrongig. Otto Klemperer, világhírű karmester legendás mondata Seressről: Nem muzsikus - csak zseni.