Vince, Artúr

Indul az "Orosz trojka"

2015.01.14. 08:45

Programkereső

Kivételes képességű zongoraművész a vendégszólistája a Kodály Filharmonikusok január 15-ei koncertjének. A jelenleg Svájcban élő magyar zongorista, Krausz Adrienne Rachmaninov zongoraversenyt játszik a debreceni Bartók teremben. Az orosz program második felében Sosztakovics V. szimfóniája hangzik el.

Az "Orosz trojka" című hangversenyprogramban Rachmaninov II. (c-moll) zongoraversenyét hallhatjuk a nagyszerű zongoraművész előadásában. Krausz Adrienne pályája Miskolcon indult, 1990-ben kapott művészdiplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Krausz Adrienne számos versenygyőzelemmel hívta fel magára a figyelmet pályája kezdetén. 1997-ben a brüsszeli Chimay Alapítvány zongoraversenyét nyerte meg, amelyre Solti György nevezte be. Solti mindössze egyszer hallotta játszani a zongoristát egy meghallgatáson, és azonnal elragadtatással beszélt róla, pályáját is egyengetni szerette volna, ám ebben váratlan halála megakadályozta. Krausz Adrienne volt az egyetlen zongorista, akit meghívtak a Sir Georg Solti tiszteletére rendezett olaszországi és londoni emlékkoncertekre. Pályafutása alatt többek között a Londoni Filharmonikusokkal, a Berlini Szimfonikusokkal, a Tokiói Filharmonikus Zenekarral lépett fel szólistaként, játszott a New York-i Carnegie Halltól az amszterdami Concertgebouw-on át Párizs vezető koncerttermeiig.

Kodály Filharmonikusok (Forrás: Kodály Filharmonikusok)
Kodály Filharmonikusok (Forrás: Kodály Filharmonikusok)

Rachmaninov markáns zenei megoldásokkal teli II. zongoraversenyét a szerző mindmáig egyik legsikeresebb darabjának tartják. Első szimfóniájának csúfos bukása után ezzel a darabbal sikerült kijutnia az alkotói hullámvölgyből. Az 1901-ben írott három tételes művet a szerző 1909-ben New Yorkban is sikerrel mutatta be. Az orosz program második felében egy ugyancsak erőteljes zenekari darab, Sosztakovics V. szimfóniája hangzik majd el a Kodály Filharmonikusok előadásában. Sosztakovics már diplomamunkaként alkotott I. szimfóniájával világsikert aratott, ebben a fordulópontot jelentő műben találta meg a maga egyéni hangját és stílusát érett korszakát az 1937-ben keletkezett, négytételes kompozíciótól számítjuk.