Antal, Antónia

A híd

2015.01.19. 11:55

Programkereső

A híd címmel ad koncertet a Pannon Filharmonikusok január 22-én, a magyar kultúra napján. A zenekar értelmezésében a kultúra olyan közeg, mely folyton megújuló hidat épít művész és közönsége, valamint a különböző társadalmi csoportok között.

A január 22-i koncert műsorán három magyar szerző zeneműve szerepel. A hangverseny nyitó és zárószámát, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitányát és Weiner Leó Csongor és Tünde című szvitjét. Az elmúlt század zenetörténetének két fontos pontját Wolf Péter Zongoraversenye hídként köti össze nemcsak egymással, de a jelenkorral is.

Balog JózsefBalog József (forrás: Óbudai Társaskör)
Balog JózsefBalog József (forrás: Óbudai Társaskör)

A csütörtöki hangversenyen a Pannon Filharmonikusok kiemelt vendége lesz Wolf Péter, az Erkel-díjjal kitüntetett (2005) zeneszerző is, aki sokoldalú alkotói pályát tudhat maga mögött, zongoristaként, karmesterként és hangszerelőként is elismert művész. A könnyűzenei műfaj kedvelői a szerzőt elsősorban táncdalairól ismerhetik (Most kéne abbahagyni, Elsöpri a szél), de Wolf Péter jegyzi a jól ismert magyar rajzfilm, a Dargay Attila-féle Vuk zenéjét (1981) is. Kevesen tudják róla, hogy rendszeresen komponál komolyzenei darabokat, holott számos verseny- és kórusmű szerzője. A koncerten felcsendülő Zongoraverseny szólistája Balog József zongoraművész.

A Pannon Filharmonikusok a Berlini Filharmónián
A Pannon Filharmonikusok a Berlini Filharmónián

Dohnányi Ernő Ünnepi nyitányát Buda, Pest és Óbuda egyesítésének ötvenedik évfordulójára komponálta a szerző. A jól ismert nemzeti dallamokat felidéző, remekbeszabott kompozíció ünnepi hangulata ellenére a szerzőjére jellemző játékossággal megkomponált, felemelő muzsika. Weiner Leó Csongor és Tündéjében különböző művészeti ágak találkoznak, a darabban az irodalom, a színház és a zene világa kapcsolódik egybe. A szerző hattételes zenekari szvitje látványos hangszerelési megoldásaival, és mély líraiságával méltó párja Vörösmarty Mihály drámai költeményének.