Sára, Márió

Harmadszor is Fülei

2015.01.19. 13:59

Programkereső

A Junior Prima-díjas Fülei Balázs zongoraművész január 23-án és 24-én a Zeneakadémián és a Magyar Rádió 6-os stúdiójában Bartók Béla: II. zongoraversenyét játssza, az MR Szimfonikusok és Vajda Gergely közreműködésével.

Január 28-án, zeneakadémiai szólóestjén pedig a zene és a tánc összefonódását érzékelteti a Nagytermében. Az esten barokk stilizált táncok, különböző nemzetiségek táncszvitté szublimált népzenéje, norvég paraszttáncok és XX. századi köntösbe bújtatott argentin táncok szerepelnek. A Zeneakadémia kamarazene-tanárának hangversenye a "népek táncai" címet is viselhetné, de ugyanúgy illene hozzá a "lélek táncai" címke is.

Fülei Balázs
Fülei Balázs

Bach d-moll angol szvitje monumentális összefoglalása mindannak, ami a barokk stilizált táncok univerzumában lehetséges; Bartók Táncszvitje - melynek zenekari eredetijét Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulójára írta - a különféle nemzetiségek parasztzenéjének egymás mellé helyezésével a népek testvérré válásának ideáját fogalmazza meg a zene nyelvén. Grieg saját nemzetének népi örökségét emeli be a művészi koncertzene világába, a 20. század legjelentősebb argentin zeneszerzője, Alberto Ginastera pedig két etűdnek is beillő gyors táncot és egy elégikus lassút helyez egymás mellé, hogy a három táncból egy vérbeli 20. századi szonáta ciklusa kerekedjen ki.